Nu gäller det!

Den 31 oktober avgörs det om Röstånga Tillsammans genom sitt kommersiella bolag Röstånga Utvecklings AB, Ruab får sålt tillräckligt med aktieandelar för att kunna köpa loss det gamla stationshuset, som under många år var Röstångas centrum för god mat, dryck och musikunderhållning.
– Jag tror att vi ror ihop det! Det är öppet för alla att investera – om många gör lite så kan man göra väldigt mycket tillsammans, hoppas Nils Phillips, styrelseordförande i Ruab.

Jobbar kommersiellt på en ideell plattform

Stationshuset har stått tomt de senaste två åren – något som de flesta Röstångabor tycker är oerhört tråkigt. Detta ville de ansvariga i den ideella intresseföreningen Röstånga Tillsammans råda bot på, och därför startade man ett kommersiellt bolag, Ruab, för att, som Nils Phillips säger, jobba kommersiellt på en ideell plattform.
– Vi har jobbat med landsbygdsutveckling under några år, och har i olika forum stött på andra intresseföreningar och därigenom fått inspiration när vi sett hur de har jobbat. Att starta ett kommersiellt bolag där vinsten återinvesteras i Röstångabygden tyckte vi var en bra idé, och då bildades Ruab.

Fryshuset blev konsthall

Ruabs första projekt blev att renovera upp den nedgångna fastigheten Fryshuset vid Mölledammen, som efter en rejäl ”make over” numera är en liten konsthall med planerade utställningar i höst. Överst på Ruab-agendan just nu står alltså stationshuset. Ruab har i skrivande stund (början av oktober) fått ihop 220 000 kronor i aktieandelar. Andelarna kostar 500 kronor, och Nils Phillips och hans kollegor hoppas naturligtvis på ännu fler ska välja att investera. Om man inte når de önskade 350 000 kronorna innan 31 oktober går alla investerade pengar tillbaka till sina ursprungliga ägare.
– Det handlar om att höja livskvaliteten för alla oss som bor här, och även för alla turister som kommer hit. Man måste förresten inte bo i Röstånga för att investera, utan alla är givetvis välkomna. Vi har sålt andelar till personer som har anknytning hit men som bor i alltifrån Berlin till Falun.

Goda traditioner

Om man får in tillräckligt med aktieandelar så finns en plan för fastigheten redo att aktiveras. Kontakter har tagits med en krögare som vill ta över, och om allting faller på plats som det är tänkt så hoppas Nils Phillips på att stationshuset ska kunna öppnas igen våren 2013.
– I Röstånga har vi en tradition av att man hittar lösningar på egen hand och samarbetar mycket. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag själv flyttade hit från Malmö för sju år sedan.