Mycket mer än ”bara” mack!

Preem i Klippan är inne i en riktig framgångsperiod där den ena nyheten avlöser den andra. Senaste nytt gäller kaffet.
– Sedan ett par månader tillbaka använder vi kaffebönor från Bergstrands Kafferosteri i Göteborg, och vi har fått mycket god respons från kunderna, konstaterar stationens ägare Fredrik Andersson.

Byter pulvret mot bönor

Tidigare har Preem, i likhet med de flesta av konkurrenterna, serverat pulverkaffe. Nu, med färskmalda kaffebönor från ett familjeägt rosteri som brinner för sin uppgift, kan man leverera lika gott kaffe som vilket café eller fik som helst.
– Nu kan vi göra ”riktig” latte och espresso och en massa olika varianter på det, och det är något som varit oerhört efterfrågat också. För alla som vill prova kaffet och göra ett litet klipp så kommer vi under oktober och november att köra kampanjen ”Tredje koppen för tre kronor”, säger Fredrik Andersson.

Baristautbildning och flyttad entré

Så småningom kommer även personalen på Preem att skickas på baristautbildning för att verkligen lära sig kaffehantverket från grunden. Lite längre fram får man också in en ny kaffemaskin, av samma fabrikat som används hos den världsledande kaffekedjan Starbucks. Preem är alltså inte längre bara tankning, närbutik, billtillbehör och DVD-uthyrning – man kan säga att man har blivit med café också. För att understryka detta faktum än mer har man också etablerat ett samarbete med ett lokalt bageri, som innebär att de levererar färska bröd och bakverk varje dag.
– Under 2013 kommer vi dessutom att flytta entrén för att kunna dubbla antalet sittplatser så att ännu fler kan stanna och fika här. Vi har mycket ungdomar här, både på dagarna när de är i skolan och på kvällstid, nästan så att det känns som en fritidsgård ibland. Men vi trivs med att ha ungdomar här, det är jättekul.

Bonus på Hemköp-kortet

Men nyheterna är inte slut där. Det finns till exempel mycket pengar att tjäna om man tecknar sig som företagskund hos Preem innan årsskiftet. Då får man nämligen 75 öre per liter i dieselrabatt, samt 40 öre på bensin, och detta gäller året ut. Dessutom är ett samarbete med Hemköp är också inlett.
– Alla som har Hemköps Bonuskort och tankar hos oss får 15 öre per liter i bonus när de registrerar köpet med bonuskortet. Har man Hemköps Betalkort får man utöver tankrabatten även 5 procent rabatt på biltvätt, smörjmedel och bilkemiska artiklar.

Ombyggnad utomhus

Under 2012 har Preem också byggt om utanför butiken. Man har fått större dieselcisterner för att kunna minska ner på leveranserna från tre till en gång i veckan, och efter många kundönskemål har man börjat sälja etanol.
– Nu när bensinen ligger uppåt 15 kronor och etanolen runt 10 så är det verkligen idé att satsa på etanol. Planen är att det ska vara besiktigat och klart i slutet av oktober, säger Fredrik Andersson.

På tal om miljövänlighet så kan det också vara på sin plats att slå ett slag för Preems egen Evolution diesel. Den lanserades för ett år sedan och innehåller mer förnyelsebart bränsle än konkurrenternas.
– I Evolution diesel finns 23 procent tallolja och 7 procent RME – det gör att koldioxidhalten minskas med 25 procent, men dieseln blir ändå lika kraftfull.

Maskintvätt vad det lider?

Vid sidan av Preem-stationen i Klippan äger Fredrik Andersson också Klippans Biltvätt (självbetjäningen på Åbytorps industriområde) samt Preem i Höganäs. Han är även skötselman för automatstationen på Storgatan 90 i Klippan.
– Vi har ju även en tvätthall här i Klippan, men den har inte blivit så mycket använd sedan vi startade Klippans Biltvätt, så det finns lite planer på en maskintvätt där så småningom.