Handarbete – avkopplande historiebevarare

Till nyttan och nöje – samt ”handens historias” bevarare. Så är handarbete, som lätta kan tas fram då ”spilltid” uppstår – som våra förfäder gjorde.

Höst, vinter – handarbetstid. Så är det ofta. Till enklare till mer avkopplande, allt från att tälja till leksaker, lövsågning för att få fram figurer, knyppling och till att smida.

Av en helt vanlig träpinne kan figurer, leksaker och annat tas fram. Det intygar och visade Sten Lindgren vid en hantverksdag i Ängelholms hembygdspark och som visas vid hembygdsdagar i Perstorp, Kvidinge, Klippan och Ljungbyhed. Avkoppling och skapandet samverkar.

Eva Nilsson visade knyppling och försäkrade att det inte är svårt. Resultatet blev vackra dukar, spetsar och annat. Knyppling är en uppfinning från 1400-talet och anses ha sitt ursprung i en flätningsteknik. Under 1700-talet stod knypplingen på höjden i sin utveckling. Då var tekniken även spridd över hela Europa. I Norden är Tönder i Danmark, Rauma i Finland och Vadstena i Sverige välkända knypplingscentra.

Lövsågning av figurer, antingen hela eller i delar som monteras, visade Per Ingvar Persson. Han försäkrade att det bara är fantasin som sätter gränser för motiven.

Det krävs lite mer utrustning och utrymme för att hålla på med smide. Men Jimmy Larsson kunde konstatera att intresset för att skaffa en hässja och hålla på i hemmiljön ökar.

Dessutom finns en rad andra handarbeten och hantverk att syssla med. Alla kan hitta sitt och alla kan få
intressant sysselsättning – och få känna skapandet glädje.