Cykla genom natur och kultur

Leader-projektet ”Rönneådalen – Skånes Nordvästpassage” rullar på för fullt. Under sommaren och början av hösten har man bland annat arbetat med att plocka fram kartor över lämpliga färdvägar för cykling.
– Vi har fått ihop fem rundor så här långt, säger Inger Persson från Klippanbygdens Natur, som tillsammans med Bengt Hertzman från Söderåsens Naturskyddsförening är ansvarig för cykelkartorna.

Vill ha information från folket

Kartorna går att finna bland annat på turistbyrån i Klippan och vid Naturum i Skäralid. Inger Persson och Bengt Hertzman har gjort ett antal expeditioner i trakterna kring Rönneådalen, där man har träffat personer som kommit med tips och kunskap.
– Det är ovärderligt att få informationen från de som bor här ute. Jag vill verkligen uppmana alla som har någon kunskap om det här området att höra av sig. Man måste inte vara expert, utan det räcker att man har något intressant att berätta, säger Inger Persson.

Olika teman

De fem olika cykelfärdvägarna har alla olika teman i form av Natur och kultur, Fjärilar, Tidsresa, Klippanbygdens historia och Landskapet bortom nationalparken. Inger Persson menar att de flesta av turerna även lämpar sig för bilkörning. För den som ändå känner sig hugad att bege sig ut på en riktig naturupplevelse (och inte har egen cykel) finns möjlighet att hyra cyklar på Pensionat Söderåsen i Skäralid.
– Är man naturintresserad kan man cykla de här rundorna mer eller mindre året runt. Sedan är det klart att fjärilsrundan kanske är ännu lämpligare på sommaren. Å andra sidan är omgivningarna lika vackra året om.

Östra Ljungby och Färingtofta härnäst

Inger Persson och hennes kollegor i Leader-projektet är inte färdiga än på långa vägar. Under våren finns planer på att plocka fram kartor på ännu fler lämpliga cykelvägar.
– Vår ambition är att täcka hela kommunen. Just nu fokuserar vi på Klippan och Ljungbyhed, men det innebär inte på något sätt att vi har glömt bort Östra Ljungby och Färingtofta.