Paintball i Perstorp!

Paintball är den snabbast växande extremsporten i världen och nu har den äntligen kommit till Perstorp! Paintball-anläggningen Camp Karsholm, ligger i en vacker bokskog en bit norr om Perstorp och är som gjord för att framkalla adrenalintoppar.

Camp Karsholm drivs av far och son Anders och Johan Thoresson. Anders är uppväxt på gården som ligger på marken och tanken var att den skulle säljas. Men sonen Johan hade varit i Helsingborg och testat paintball för första gången och var helt såld.
– Jag tänkte att en sådan bana vill jag också ha!

Bana under ständig utveckling

Pappa Anders nappade på idén och tillsammans startade de upp Camp Karsholm våren 2010. Bland de grönskande bokträden står olika värn och hinder uppställda som man kan smyga och gömma sig bakom. Banan utvecklas hela tiden och just nu försöker de göra den så ”naturlig” som möjligt, med exempelvis trästockar istället för plastskydd.

Kul aktivitet på svensexor, möhippor eller kick-offen

Paintball har inte alltid varit lek och sport. Utrustningen tillverkades först åt skogsindustrin i Canada där man använde markören (vapnet) för att markera träd på distans. Idag är paintball en utmärkt aktivitet till svensexan, möhippan, kick-offen eller bara för några timmars skoj med kompisarna. Eller varför inte möta släkten! Spelare som är mellan 15 och 18 år måste ha målsmans medgivande för att spela.
– Vi brukar spela hela släkten, i början var några lite försiktiga men nu ska vi spela för tredje gången, säger Johan.

Ett nervkittlande spel

Det vanligaste spelet går ut på att lagen har en flagga i sin bas, sedan gäller det att springa över till motståndarens bas, ta deras flagga och sedan springa tillbaka utan att bli skjuten. Minst åtta personer med fyra i varje lag är att rekommendera, det högsta antalet är femton man i varje lag, men om man är fler kan man med fördel välja att spela i seriespel. Efter spelet finns det möjligheter att grilla medhavd mat.

Hur brukar snacket gå efter ett spel?

– Fy fan vad roligt! Har ni öppet imorgon också? utbrister Johan.

Noggranna med säkerhet

Ett 3 – timmars spel kostar 250 kronor per man och då ingår mask, overall, halsskydd, markör (vapen) och 200 skott. Tillkommande skott kostar 0,50 kronor styck. Camp Karsholm tummar inte på säkerheten, hela banan är omgärdad av ett nät och så fort man går innanför är det hjälm på och utanför banan ska pippluggen sättas på. Färgkulorna är tillverkade av bland annat gelatin och bryts ned i naturen på en vecka.
– Vi har också alltid en domare på banan vid spel, säger Anders.
– Vi hoppas att så många som möjligt kommer hit i sommar. När man har testat en gång, vill de flesta komma hit igen, intygar Johan.