Med många järn i elden!

Framför mig sitter en man som utstrålar lugn. Kanske är det uppväxten i den lilla byn Stenestad på natursköna Söderåsen som präglat hans sinnelag? Att vara lugn är hur som helst ett måste när man jobbar som brandman.

Att bli brandman är en klassisk pojkdröm. Men så var det inte för Tommy Rydén. Förvisso var det ett annat drömyrke som lockade.
– Jag vill egentligen bli flygare men av konkurrensskäl kom jag inte in på utbildningen. En dag såg jag att de sökte folk på brandförsvaret i Helsingborg. Jag tyckte det verkade vara ett intressant yrke så jag skickade in mina papper på vinst eller förlust och hade turen att komma in.

Firar 20-års jubileum

Numera bor Tommy Rydén med fru och barn i Ljungbyhed och arbetar som ställföreträdande räddningschef i Klippan. I år har han varit brandman i 20 år. Hans huvudsakliga arbetsuppgifter är kontroll av brandskydd hos företag och verksamheter ute i kommunen, utbildning, tillsyn, insats, ledarjour och materialinköp. Som ställföreträdande är det också hans uppgift att ta vissa beslut när chefen är frånvarande.

Finns det någon händelse som du minns särskilt?

– Jag har ju varit på ett antal stora olyckor, många av dem dödsolyckor. Men det är inget man bär med sig och tänker på, det kan man inte göra. Kemiraolyckan 2005 kunde ju gått mer illa än vad den gjorde då tusentals ton svavelsyra läckte ut från en av Kemiras cisterner.

Finns det några utryckningar av mer udda karaktär?

– Det var en hund som hade trillat ner i en gammal urinbrunn fylld med vatten som vi fick fiska upp med håv. Vi har också räddat en uggla som fastnat i en skorsten. Jag har även brottats med en svan – de är väldigt starka. Den var oljeskadad men var lika argsint för det.

Vilken är den mest vanliga utryckningen?

– Det finns tre olika: trafikolycka, automatlarm och sjukvårdslarm. Automatlarm finns bland annat på skolor. När det blir rökutveckling utlöses ett brandlarm som går direkt till SOS utan att någon behöver larma. Sjukvårdslarm åker vi ut på om en ambulans är mer än 15 minuter bort.

Vilket är det vanligaste misstaget som orsakar brand?

– Att folk glömmer grejor på spisen. Allt leder inte till brand utan det är för det mesta torrkokning.

Behövs fler deltidsbrandmän till landsbygden

Det har länge varit ett problem att rekrytera deltidsbrandmän till landsbygden och så är också fallet i Ljungbyhed. Den springande punkten är att det jobbar för lite folk på orten, kravet är nämligen att man ska jobba eller bo fem minuter från brandstationen.
– I tidningen (läs: föregående nummer av Söderås Journalen) har vi en annons där vi söker efter fler deltidsbrandmän, gärna kvinnor. Du behöver inte vara fantomstark för att vara deltidsbrandman.

Jakt och träning är stora intressen

Tommy Rydén må vara en lugn och sansad man, men han håller sig långt ifrån stilla. När han är ledig tränar han F15 och damlaget Röstånga IS där hans dotter tränar. Själv fick han lägga av med fotbollen för ett år sedan då ett korsband i knäet gick av.
– Jag motionerar mycket, gärna i naturen. Jag påbörjade klassikern men hann bara göra Vansbrosimmet och Vasaloppet innan skadan. Jag ska ta upp det igen när knäet har läkt.
Vid sidan av träningen tycker Tommy om att jaga och det har han gjort sedan han var femton.
– Jag brukar jaga uppe på Söderåsen och då blir det mycket hjort, rådjur och vildsvin som jag sedan lagar till. Det brukar bli hjortstek, biffar, rådjursadel och så blir det kött till fondue. Jag tycker om att laga mat.

Vad är det bästa med att jobba inom räddningstjänsten?

– Det är ett fritt jobb, man hjälper människor och så har jag så bra arbetskollegor.

Fyra snabba…

Beskriv dig själv med tre ord!
– Lugn, hjälpsam, positiv.

Film du skulle vilja vara med i?
– En actionfilm, någon med klättring. Jag har bestigit Mont Blanc en gång tiden. Vi klättrade upp och åkte skidor ner.

Kaffetermos i skogen eller kaffe latte på stan?
– Det blir skogen, det andra är inte riktigt för mig.

Vad har du för fritidsintressen?
– Jakt, olika typer av träning och familjen.