Sätterlaget före jaget

Idrotten har löpt som en röd tråd genom hans liv, och är kanske, i alla fall indirekt, en orsak till att han är där han är idag. Klippanbördige företagaren Erling Pålsson brinner nämligen för det där med lagbyggande.
– Idrotten och näringslivet är ganska lika på så sätt. Jag har alltid älskat att bygga lag, att plocka ihop en grupp människor och få dom att arbeta mot ett gemensamt mål. Det är egentligen ingen större skillnad mellan att bygga ett framgångsrikt fotbollslag gentemot hur man bygger ett framgångsrikt företag.

Jagar ständigt bra resultat

Idag ägnar Erling majoriteten av sin tid åt ventilationsföretaget Sydtotal. Han började sin bana inom ventilationsbranschen redan 1973, då han blev anställd som säljare på
företaget Kryoterm. Efter några år där startade Erling sitt första egna företag, Total-
installatören, tillsammans med en kompanjon. 1996 sålde han bolaget, och tre år senare, 1999 startade han Sydtotal. Numera fungerar han som VD och koncernchef efter att ha sålt verksamheten till ett holländskt bolag.
– Det är egentligen ingen större skillnad om man är ägare eller VD, man vill få ett så bra resultat som möjligt i vilket fall som helst.

Aktiv i Malmö FF

Erling är också engagerad i Malmö FF, där han sitter i styrelsen. Han har dessutom varit en av de drivande krafterna bakom bygget av klubbens arena, Swedbank Stadion, som färdigställdes 2009, och som han har varit med att finansiera till 25 procent. I somras var han initiativtagare till uppvisningsmatchen mellan Malmö FF och Zlatan Ibrahimovics Milan.
– Jag har kontakter i ICA, som vid den tiden sponsrade IFK Göteborg, och fick höra att det fanns planer på en match mellan Göteborg och Milan. Men så kunde vi ju inte ha det! Skulle Zlatan komma till Sverige med Milan måste vi ju få dom till Malmö istället.

Och det gick!

Tillsammans med före detta sportchefen och gamle storspelaren Hasse Borg och före detta ordföranden Bengt Madsen är han också mannen bakom en revolutionerande idé om sponsring kallad MFF-Nätverket, som dragit in stora pengar till Malmö FF.
– Det handlar om att ge klubbens sponsorer lite mer än bara en skylt på arenan. Vi ordnar en resa varje år, och ser dessutom till att sponsorerna får träffas sinsemellan flera gånger per år, och då har vi samkväm med mat. Där medverkar även spelarna, vid vissa tillfällen.

Skanör-bo

Sedan 1975 är Erling bosatt i Skanör, och eftersom Sydtotals huvudkontor finns i Malmö blir det inte så många besök i barndomens Klippan.
– Mina föräldrar har ju ”gått vidare” båda två, och då blir det ju inte att man återvänder lika ofta. Jag har fortfarande en del kontakt med några gamla vänner, men det blir inte så
mycket som man önskar alla gånger.

Erling, som är uppvuxen på Åbygatan 6, var son till snickare Gösta och Hjördis Pålsson. Företagsamheten är alltså något han har i blodet.
– Min far kom från knappa förhållanden själv, och att se honom lyckas med sitt företagande var inspirerande för mig.

Ordnade diskotek

Drivet har alltid funnits hos Erling. Redan som 15-åring ordnade han diskotek och skoldanser i källaren på Gästis och rockgalor på Folkets hus – evenemang som blev både omtalade och välbesökta. Något större musik-
intresse har han aldrig haft – det var mer lusten att arrangera något som var avgörande.
– Den vackraste musiken skulle väl i så fall vara kassaapparatens klirr, skrattar han.

Idrotten har som sagt alltid varit en stor del i Erling Pålssons liv. Han spelade fotboll, handboll och badminton i unga år, och var relativt framgånsrik, med deltagande i
Skånes distriktslag i handboll och ett par länsmästerskap i badminton som största meriter. Den store fotbollsidolen var, som för många andra Klippangrabbar i Erlings generation, Hasse ”HP” Persson. Så när denne gick till Landskrona BoIS blev det favoritlaget. Men nu är det alltså MFF som gäller!
– Jag försöker att gå på alla matcher jag kan. Det blir ju en hel del resande i jobbet, så det är inte alltid jag har möjlighet att vara på plats.

God laganda

Trots att Erling han börjat med två tomma händer och nu är mycket framgångsrik och lever ett gott liv, har han alltid stått med
fötterna på jorden. Han är väldigt ödmjuk, och man märker när man pratar med honom hur mycket han brinner för sitt företagande och sina anställda. Laget ska alltid sättas före jaget. Erling jobbar mycket på att personalen ska trivas, vilket man får säga att han har lyckats med. Stora delar av personalbesättningen är nämligen intakt sedan 20 år.
– Det är något jag är väldigt stolt över. Vi har runt 30 personer i Sydtotal som har jobbat ihop i över 20 år, och som följde med mig från Totalinstallatören. Det är kanske vanligt på mindre orter att man har samma personalbesättning över längre tid, men i vår bransch är det inte lika förekommande.

Familjen viktig

Vid sidan om Sydtotal har Erling ytterligare ett 20-tal bolag, bland annat inom fastighetsbranschen, som tar mycket tid i anspråk. När han är ledig umgås han med familjen, som består av sambon Lena samt döttrarna Frida och Emma, som han har från ett tidigare förhållande. Erling har också blivit morfar för första gången.
– Barnbarnet bor i Stockholm, så det blir så klart en hel del resor dit också.

Trots boende i Skanör så ägnar sig Erling
varken åt segling eller golf.
– Det hinner jag inte med!