Nytt för Nya Pålles

Den 1 december firar gatuköket Nya Pålles ett år i Klippan. Ägaren Per Thomasson är mycket nöjd med tiden som har gått.
– Det har gått över förväntan. Redan efter tre månader fick jag byta ut den vagn jag hade från början eftersom den blev för liten.

Gatukök som det var förr

Redan i februari började Per planera för utbyggnad, och i mitten av maj var den nya ”kåken” som Per kallar den, färdig. Idén med Nya Pålles har ju varit att skapa ett gatukök i klassisk anda, inspirerat av Pålles Gatukök, som ju är besjunget i Torsson-klassikern ”Klippan centrum”. Hos Nya Pålles serverar man traditionell gatuköksmat – det vill säga korv och hamburgare. Färdiga menyer med olika ”meals” och kombinationer gör sig icke besvär. Kunderna älskar detta, och har hittat hit i stor skala.
– Det har varit positivt hela tiden. Vi har mycket kunder från industrierna runtomkring, men det kommer även folk inifrån byn. Här har varit en hel del pensionärer också, som vill ha en gammal hederlig mosbricka. Jag hade faktiskt en kund som inte ätit i en korvkiosk sedan 1953. Han ville prova på Lundaknaken, skrattar Per Thomasson.

Förutom Lundaknaken säljer Nya Pålles också Åbyböjen, den officiella Klippankorven, som produceras av Bjärhus Gårdsbutik. Han trivs med att vara sin egen företagare, och har absolut inga planer på att gå med i någon kedja.
– Det är underbart att kunna vara fri och göra precis det man vill.

Allting förändrades

Allt rullade alltså på i full skala för Per och Nya Pålles. Men i somras förändrades allt över en natt. Den 23 juni, dagen för midsommarafton, höll Per på att städa i kiosken innan stängningsdags när han kände sig yr. När hela vänstersidan av kroppen började domna bort förstod han vad som var på gång, och lyckades ringa efter en ambulans. Per hade drabbats av en stroke.
– Jag var i Ängelholm på trekvart och låg där inne i tio dagar innan jag fick komma hem.

En händelse av det här slaget påverkar så klart allting runtomkring. Per har ändå haft tur i oturen och har fått en lindrigare form av stroke. Han kan inte använda vänster arm och vänster hand, och han känner sig konstant trött. Dessutom har närminnet påverkats. Namn är lite svårare att hålla i huvudet nu än tiden före stroken.
– Jag arbetar mycket med rehab, och har gett mig f-n på att komma tillbaka. Jag kör sjukgymnastik och arbetsterapi.

Vill tillbaka

Per längtar tillbaka till kiosken. Han har varit där och försökt att vara med på ett hörn, men han blir snabbt trött. Som tur är har nära och kära ställt upp och sett till att Nya Pålles haft öppet precis som vanligt – något som glädjer Per och som stärker honom i hans tillfrisknande. Och även om han inte kan vara med och steka korv och hamburgare just nu så är han ändå med i bakgrunden. Den gamla gatuköksvagnen, som blev för liten efter tre månader, har flyttats till Osby, där ”imperiet” ska utökas.
– Min dotter Pernilla bor där, och kommer att starta sin verksamhet i januari 2012.