Novas skyltfönster ”uppstylade” av skolelever
Uppmärksamma Klippanbor har kanske noterat att klädbutiken Novas skylt-
fönster fick en liten ansiktslyftning till Happy hourhelgen. Arkitekterna bakom detta är fyra tjejer från Klippans Gymnasiesärskolas handels- och administra-
tionsprogram.
– Vi fick välja ut kläder i affären och
sedan kombinera ihop dom på skyltdockorna. Vi är jättenöjda, man känner sig lite stolt när man går förbi, säger Julia Hall, som tillsammans med kompisarna Emeli Andersson, Veronica Möller och Madeleine Möller ligger bakom Novas skyltfönster.
Fler uppdrag
Madeleine Andersson på Nova blev rentutav så nöjd med tjejernas insats att hon kallade tillbaka dem för att lägga sin hand vid resten av utställningsytan i butikens övriga skyltfönster.
– De var superduktiga allihop. Det är alltid bra att få in lite nya ögon när man skyltar. De här tjejerna kommer från en annan generation än vad vi i butiken gör, och det gör att de har en annan syn på vilka färger som kan kombineras till exempel.
Emeli Andersson har tidigare praktiserat på Nova, så det var genom kontakten med henne och läraren Christine Thioub som det här projektet kom till stånd.
– Jag vill verkligen rekommendera fler butiker och även andra företag i kommunen att
erbjuda praktik åt eleverna från gymnasie-
särskolan. De är fantastiskt duktiga och är
mycket lätta att ha att göra med. Vi kommer att fortsätta samarbetet när vi ska göra om våra fönster inför julskyltningen, då kommer några andra elever från gymnasiesär-
skolan att hjälpa till, säger en nöjd Madeleine
Andersson.
Utbyte med näringslivet viktigt
Christine Thioub, programansvarig för handels- och administrationsprogrammet tycker det är kul att projektet har fallit så väl ut, och hoppas även hon att fler företagare ska vilja samarbeta i framtiden.
– Det är guld värt för oss att få till ett utbyte med näringslivet. Eleverna växer av att komma ut i ”verkligheten”, och dessutom kan vi sprida kunskap om gymnasiesärskolans verksamhet. Jag tror verkligen att skolan kan vara en bra resurs för näringslivet.
Begåvningshandikapp
Enligt Christine Thioub är kunskapen dålig om vad gymnasiesärskolan är. Hon menar att de flesta felaktigt tror att det enbart är elever med Downs syndrom som går på gymnasie-
särskolan, men så är inte fallet. På gymnasie-
särskolan finns ungdomar med olika typer av begåvningshandikapp.
– De kan ha koncentrationssvårigheter eller svårt med arbetsminnet till exempel. Därför är utbildningarna utlagda på fyra år istället för tre, för att allt ska gå i lagom takt. Våra ungdomar är en grupp som ofta har lite svårt att hävda sig i samhället, därför är vi jättetacksamma gentemot Madeleine och andra företagare som ger dem en möjlighet att visa upp sig.