Hubertusjakt för 142:a året på Herrevadskloster

Den första Hubertusjakten vid Herrevads-
kloster anordnades redan 1869. Sedan dess har det varit en årligen återkommande tradition. Numera är det Åsbo Ryttarförening som är arrangörer. Den 5 november var det dags för 2011 års upplaga.
– Vi hade med runt 40 deltagande ekipage, vilket vi är väldigt nöjda med, säger Ulla Herner från Åsbo Ryttarförening.

Härstammar från Storbritannien

Hubertusjakt har sitt ursprung i Storbritannien. Man rider många ekipage sida vid sida ute i naturen, där man passerar ett antal hinder. Banan har en viss bredd som inte får överskridas. Två ryttare fungerar som så kallade pikörer, och ser till att reglerna följs. Längst fram i ridsällskapet finns en jaktledare, kallad master, som ingen tävlande får passera. På upp-loppet tävlar man om att ta tag i en upphängd rävsvans. Den som får tag i rävsvansen vinner jakten.

Glögg och pepparkakor

När tävlingen var avslutad bjöd Åsbo Ryttarförening samtliga tävlande på glögg och pepparkakor, och samtliga deltagare fick en järnekskvist i pris. Ulla Herner var som sagt mycket nöjd med uppslutningen. Ryttare från stora delar av Skåne hittade nämligen till Herrevadskloster den här dagen.
– Vi har ett gott rykte eftersom vi har hållit på i så många år. Sedan är ju miljön här ute på Herrevads-kloster helt fantastisk. Det är ju därför som Hubertusjakten har överlevt så länge. Folk älskar att rida på de öppna fälten, och här finns hur mycket betesmark som helst, säger Ulla Herner.