50-årsjubileum för Söderåsens Brukshundsklubb

I år firar Söderåsens Brukshundsklubb 50-årsjubileum. Och det är en synnerligen välmående jubilar vi har att göra med. Totalt har man i dagsläget omkring 300 medlemmar, som ägnar sig åt alla möjliga former av hundsporter.
– Det är roligt som hundägare att ha en meningsfull sysselsättning tillsammans med hunden, sedan spelar det inte så stor roll vad man väljer att hitta på, menar Bibbi Berglund, sekreterare i styrelsen för Söderåsens Brukshundsklubb.

Olika grenar

Man kan dela upp föreningens verksamhet i olika grenar: Spår & sök, lydnad, agility och rallylydnad. De tre förstnämnda är etablerade sedan länge, medan rallylydnad är något som kommit fram och växt i popularitet de senaste åren.
– Rallylydnad är verkligen på stark frammarsch. Det går ut på att man ställer ut en bana med skyltar som visar olika moment som ekipaget ska göra, och sedan ska föraren och hunden utföra dessa moment på ett så positivt och bra sätt som möjligt.

Alla kan vara med

Att ägna sig åt hundsport är något som alla hundägare kan göra. De flesta får sin första kontakt med verksamheten när man går en valp- eller allmän lydnadskurs tillsammans med sin hund. Därefter får många smak för att vidga sina vyer ytterligare.
– Det finns alltid något som tilltalar varje hund, det gäller bara att hitta vad det är. De flesta hundar brukar uppskatta spårarbete till exempel. De har ju spårningen med sig naturligt. Alla hundar kan spåra, sedan är det ju upp till föraren att ha koll på hunden.

Blandade åldrar

Medlemmarna i Söderåsens Brukshundsklubb varierar i ålder. De yngsta är i tonåren och de äldsta i pensionsåldern. Man hjälps åt med det mesta, och några gånger varje år ordnar man tävlingar i de olika grenarna. De flesta av medlemmarna kommer från Ljungbyhed, Perstorp och Klippan.
– Några kommer även från andra ställen, men de flesta är från orterna häromkring, avslutar Bibbi Berglund.