Söderåsportalen.se

Tänd ett ljus

”Tänd ett ljus och låt det brinna
Låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu
Men det blir ljusare igen”

Det tända ljuset är en symbol för Gud. Ljusflamman tar bort mörker och kyla, det står för glädje och värme. Ljuset är en symbol för kunskap. Popgruppen Triad skrev en modern klassiker vars budskap är mer aktuellt än någonsin. Kriget i Ukraina pågår än, terrorkrig i Israel och terrordåd i Belgien. Vi behöver fred, gemenskap och försoning mer än någonsin idag. 

Givetvis är det smärtsamt att tänka på oförrätter som drabbat dig, och tufft att bestämma om du ska förlåta. Det kan också vara svårt att sluta skuldbelägga. Men för vår egen skull måste vi förlåta och försonas mer. Förlåtelse är en gåva som gynnar både givaren och tagaren. Julefrid har aldrig känts mer angeläget än i år. 

Den tysk-amerikanska politiska teoretikern Hanna Arendt med judiskt ursprung beskrev nazismens hantlangare som ”den banala ondskan”.  Hon insåg att det inte är de brutala missdådarna som är de verkligt farliga i ett samhälle, utan snarare människor som Adolf Eichmann – små tjänstemän som gör vad de förväntas göra utan att vilja inse eller ta ansvar för vad de gör.

Medborgarrättskämpen Martin Luther King Jr uttryckte liknande tankar:
”Problemet är inte de onda människornas ondska utan de goda människornas tystnad.” 

Att förlåta och nå försoning är inte samma sak som att glömma. Men just försoning är ett centralt tema i många julfilmer. Rätten att försvara sig och sitt hem hör även det ihop med jul. I nordisk folklig tradition finns gårdstomten, en människoliknande figur som skyddade gården och djuren. Gröten som vi idag förknippar med jul, sattes ut till honom, så att han skulle stanna kvar till nästa jul. Ordet tomte har att göra med tomt, alltså att äga. Tomten försvarade gården, såg till att allt var bra inom dess gränser och höll onda ting borta.

Låt oss önska att vi kan hålla onda ting borta från oss, säga ifrån mot ondska och ta ansvar för vad vi gör. Med det önskar jag alla julefrid, fred och fortsatt sammanhållning.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare