Foto: Shutterstock

Vårt älskade midsommarfirande

I maj och juni fullkomligt exploderar växtligheten och det ligger förväntan i luften, vi har ju allt framför oss – solen, värmen och de ljusa sommarnätterna. 

Höjdpunkten blir midsommarfirandet som ursprungligen var en kyrkohögtid, tillägnad Johannes Döparen, vars kalender­dag infaller den 24 juni. Ett annat namn för Johannes är Hans, och i Danmark och Norge kallas midsommarhelgen Sankt Hans. Där, och i delar av Finland, samlas man kring stora bål på midsommarafton, en gammal allmäneuropeisk tradition känd sedan 500-talet. 

Vi vet att midsommar firats i Norden sedan medeltiden, men att uppmärksamma solens högsta läge på himlavalvet har antagligen äldre rötter än så. I bondesamhället var midsommarfirandet förknippat med kärlek och erotik. 

Färskpotatis och sill, en bit lax eller grillat och jordgubbar till efterrätt, kanske en liten snaps till sillen, så ser den svenska midsommarmenyn ut på många håll idag. Oavsett var och hur är midsommar ett tillfälle att fira sommarsolståndet och njuta av god mat och trevligt sällskap.