Åsbo släkt- och folklivsforskare firade 35 år med glädjeflickor

Åsbo släkt- och folklivsforskare firade 35 år som förening måndagen den 11 april. 

Dagen firades med Öppet hus i lokalen i Sågenhuset med mingel och kaffe och tårta. På kvällen flyttades  firandet upp en våning där det förutom att det serverade snittar och dricka även bjöds på föreläsning av Niklas Hertzman från ArkivDigital kring ämnet ”Glädjeflickor”.

– Som släktforskare letar man namn. Ju mer man håller på desto mer blir man intresserad  av allt runtomkring. För att del av människors livsöden behöver man sätta kött på bena, så att säga. Ju mer man kan hitta desto mer levande blir människorna i ditt huvud. Den grå och skötsamma människan finns det ingen information om, prostituerade däremot finns det mer information om. Det finns dokumenterat från slutet av 1870-talet in en bit på 1900-talet om prostituerade i Malmö och deras livsöden. Vem som förfört dem och fått in de i prostitution, enligt polisen åtminstone. Det framgår av böckerna att de besiktigas, undersökas, och dokumenteras, berättade Niklas.

Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har sedan starten haft som mål att främja släkt- och bygdeforskning, skapa kontakter forskare emellan och intressera nybörjare.