Jultomtens urmoder

Foto: Tiguliano / wikipedia

La Befana firas trettondag jul med att barnen hänger ut en julstrumpa vid öppna spisen natten till trettondag jul så att La Befana kan klättra ner genom skorstenen och lämna en present; godis till snälla barn och kolbitar till de barn som inte har varit snälla. 

La Befana flyger på en kvast, ser ut som en häxa i huckle och med håliga strumpor. I ansiktet är hon sotig från alla skorstenar hon krupit igenom. 

Bakgrunden till julhäxan La Befana är att när de tre vise männen som sökte Jesusbarnet kom förbi följde alla efter, men en gammal kvinna hade inte tid på grund av hushållsarbetet. När hon i efterhand förstod att hon skulle låtit hushållssysslorna ligga for hon efter och skulle ge Jesusbarnet en gåva, men det var försent. Ända sedan den dagen flyger hon på sin kvast från hus till hus med karameller som hon skulle gett Jesusbarnet.