Det aviga är helt rätt

Tre räta maskor, ett omslag, två maskor tillsammans, en avig och två räta maskor – kan det verkligen vara roligt? Ja verkligen, för att sticka och virka ligger i tiden och allt fler vill lära sig innan mormor eller farmor inte finns längre. Och är det inte längre mormor som lär barnbarnen att sticka är det YouTube.

 

Klippan har lyxen att ha en garnaffär. Det finns inte många kvar utan allt fler handlar via nätet. Charlotte Långberg har butiken i Tullssonhuset och det var inget självklart att hon skulle öppna en garnbutik.
– Efter att ha arbetat i flera år på ett statligt verk sa jag 2014 upp mig för att jag ville göra något annat innan det var för sent. En väninna till mig väckte idén om att öppna en garnbutik. Efter jag beslutat mig för att våga hoppa, öppnade jag avigorät i Ängelholm. Under tiden hyrde jag ett skyltfönster hos Tullssons möbler för att göra reklam för mig i Klippan. När jag senare fick reda på att det skulle bli ett handelshus var beslutet inte svårt ta.

Spännande butik
Hos avigorät finns garnerna med hög kvalité och alla garnerna i butiken är av naturmaterial. Det händer saker i butiken och i Rätan, som är lokalen sidan om butiken där du kan sitta och sticka. Varje vecka, även under sommaren, är det stickcafé varje tisdag eftermiddag och under höst, vinter och vår finns även ett café kvällstid på onsdagar. Det arrangeras olika event som ”sticka i min trädgård” eller halvmaratonstickning där det stickades 12 timmar i sträck. Nästa event finns redan i tankarna. För dig som är intresserad finns det kurser att gå med jämna mellanrum, håll koll i sociala medier.
– Forskningen visar att när du stickar infinner sig ett lugn i kroppen och pulsen sjunker. Att sticka ger samma effekt som meditation, berättar Charlotte.

Stickning och virkning har aldrig varit så populärt som nu och det ligger en stolthet i att kunna själv. Alla, främst kvinnor, i alla åldersgrupper stickar idag. Det är naturligt att stickningen är populär i en tid när vi åter vill laga mat från grunden och sätta surdegar på jäsning. Att sticka sin egen mössa eller sjal är en del av trenden.
– Varmt välkommen in i butiken och till något av mina events, hälsar Charlotte.