Anrik trafikskola jubilerar!

Till sommaren är det ett år sedan trion Martin Wiklander, Pernilla Hjalmarsson och Per Gustafsson tog över Klippans trafikskola. Några månader efter övertagandet flyttade man från lokalerna på Thorsgatan till det perfekta läge man har idag – mitt i byn. Adressen är Storgatan 15 och bättre kunde det inte bli.

– När vi fick reda på att den här lokalen var ledig tyckte vi den var bra för oss, säger Per som är trafiklärare. Det centrala läget passar oss utmärkt. Våra elever skall ha lätt för att slinka in till vårt teoricafé när det passar dem.

Man räknar med att utbilda cirka 250 elever om året. Trafikskolan fick en rejäl personalförstärkning när man fick nya ägare. Idag är man fyra trafiklärare och kommer att utöka ytterligare till sommaren för att möta ett ökande behov.
– Tiden för att ta körkort varierar så klart,
säger Pernilla som arbetar med administration och den pedagogiska utvecklingen. De som vill gå en intensivutbildning brukar
klara det på omkring två veckor, då är det på heltid. Den normala tiden för våra elever är mellan 2 och 4 månader beroende på hur ofta man väljer att köra.

Pedagogik

För att anpassa utbildningen till elevernas individuella behov använder man sig av det pedagogiska hjälpmedlet Elevcentralen Premium. Alla elever kan välja om de vill lyssna, läsa eller se på film när de skall lära sig de teoretiska delarna. Det ger dem valfrihet och undervisningen blir roligare när man kan växla mellan olika sätt att studera. Det passar inte alla att bara sitta och läsa i en bok.
– Det blir också lättare att integrera teori och praktik, säger Martin som bland annat ansvarar för den praktiska delen av mopedutbildningen. En film ligger närmare verkligheten än en förklarande text.

Handledarutbildning

Klippans trafikskola har också utbildning för elever och föräldrar eller andra som vill vara handledare för dem som skall påbörja en körkortsutbildning. Utbildningen är obligatorisk för att både elev och handledare skall bli godkända för privat övningskörning. Handledarkurserna ges med tre eller fyra veckors mellanrum beroende på efterfrågan. Man har 30 platser till kurserna som ges på lördagar.
– För den som har övat hemma går det snabbare att klara kortet. Om man har övat rätt, det vill säga, betonar Per. Har man inte det så måste man lära om, och det tar längre tid. Ett alternativ är att inledningsvis ta några lektioner hos oss, och sedan övningsköra hemma. Då har man det lättare när man sedan kommer tillbaka till oss.

Automatväxlad bil

Förutom de fyra bilar man haft sedan
tidigare har skolan nyligen införskaffat en auto­mat­växlad bil. De som vill ta körkort med villkor att det bara gäller för automatväxlad bil, ”automatkort”, ökar.
– Fler och fler väljer detta, säger Pernilla. Idag tillverkas fler automatväxlade bilar än med manuell växel. För dem som väljer ”automatkort” går utbildningen snabbare och blir billigare.

Trafikskolan erbjuder även utbildning för AM-körkort och körkort för moped, klass II. Kurserna ges i Klippan en gång i månaden.

Trafikskola med anor
Klippans trafikskola startade redan 1 mars 1966 och fyller 50 år i dagarna! Detta firar man med ett specialerbjudande till nya elever, halva priset på teoripaketet. I de tidigare lokalerna på Thorsgatan fanns man alltså i mer än 49 år innan man hittade till Stor­gatan. Men när steget nu väl har tagits så har man alltså hamnat mitt i byn!

Teoricafé med fri fika till eleverna: Månd-tors 10-17 • Fre 10-13