Musikintresserad ledare

Klippans Musikkår, Musikskolan, Ungdomsorkestern och Svenska Popfabriken. Kärleken till musiken och att få göra saker och ting tillsammans med andra har alltid lockat Månadens profil (i exil) Pål Svensson. Drivkraften att få vara med och skapa något och förändra finns fortfarande hos Pål som idag är chef över cirka 420 anställda som servicedirektör i Lunds Kommun.

Uppväxten i Klippan minns Pål med glädje. Förutom ett stort intresse för musiken spelade han också fotboll i det som då hette KBIF.
– Det var spännande att växa upp i Klippan med mångfalden som fanns både genom Musikkåren och Svenska Popfabriken. Tack vare mitt fotbollsintresse och musiken hade jag ett brett nätverk av vänner. Jag kände mig alltid välkommen oavsett vilket sammanhang det handlade om, säger Pål.

Det var under barn- och ungdomsåren i Klippan som Pål la grunden för kärleken till musiken. Genom hängivna lärare som Kjell Pommer och Christer Ohlin fick han chansen att göra många roliga musikresor och samtidigt sprida en positiv bild av Klippan som musikkommun.
– Kjell Pommer var min klarinettlärare under många år och en mycket duktig och erfaren pedagog. Han kunde även berätta många spännande musikhändelser från sitt liv som musiker. Christer Ohlin var en stark eldsjäl som med sitt stora engagemang fick oss ungdomar att prioritera musiken framför mycket annat som lockade under ungdomsåren.

Många roliga och fina minnen

Efter gymnasiet i Klippan blev det militärtjänstgöring i Stockholm på Arméns musikpluton. Klarinett och saxofon är Påls huvudinstrument.

– Då var Arméns musikpluton en nystartad möjlighet för unga musiker att göra sin värnplikt. Jag gjorde åtta månader där och fick chansen att träffa många nya, fantastiska musiker. Vi åkte på turnéer och gjorde statsbesök. För mig var det ett väldigt bra och betydelsefullt sätt att få göra värnplikten på.
Pål minns föreningslivet och tiden i Klippans musikkår som betydelsefulla. Han har många varma minnen med sig från åren med Ungdomsorkestern och Musikkåren.

– Framförallt minns jag de gränsöverskridande mötena mellan de olika generationerna. Vi ungdomar fick chansen att spela tillsammans med fantastiska personer med stor erfarenhet.

Pål har både fina minnen och en hel del goda vänner kvar från tiden i Klippan.
– Den 1 maj varje år skulle Musikkåren inviga vårens ankomst med en musikresa i Klippans kommun och då framfördes Sköna maj på många platser. En given tradition var att vi ibland blev inbjudna på kaffe och olika former av tillbehör på olika ställen vilket ledde till många glada minnen, säger Pål.

Valde en ny väg

Pål fortsatte på musikspåret när han återvände från Stockholm. 1985 kom han in på Musikhögskolan i Malmö och läste i 4,5 år till musiklärare. Men här tog hans yrkesverksamma liv en annan bana!
– Jag har alltid varit intresserad av att skapa, leda och påverka. Efter Musikhögskolan kom jag in på chefs- och ledarbanan. Jag jobbade bara som musiklärare en mycket kort tid.

Musiken med i livet på andra sätt

Pål är 52 år. Han bor sedan ett antal år tillbaka i Hjärup mellan Lund och Malmö med sin familj. I Klippan finns mamma och pappa kvar och Pål försöker vara ”hemma” i alla fall en gång i månaden. Just nu är han inte längre aktiv musiker.
– Jag har med mig musiken på andra sätt i livet idag. Jag är en flitig konsertbesökare och lyssnar mycket på musik. Visst kan jag sakna den sociala föreningsbiten där man är med och skapar någonting, enas och är tillsammans.

Påls musiksmak innefattar allt från symfoniskt till jazz och han har en väldigt bred musiksmak. Det finns ingen musik som han har svårt för, tvärtom är han nyfiken på att lyssna på nyskapande musik och lära sig att tycka om olika musikstilar.

Framtidsplaner i alla kategorier

Klippan symboliserar de goda värdena som Pål förknippar med en god uppväxtmiljö.
– I Klippans finns bra skolor och det är nära till Helsingborg och Ängelholm. Jag gillar att Klippan ligger vackert med skog och natur lättillgängligt. En favorit är Bjärsgårds fantastiska skogs- och strövområde.

När Pål inte är på jobbet är det konserter och kulturliv som uppfyller mycket av hans fritid. Motion och friskvård tillhör också fritidssysslorna. Ett stundande Lundalopp är nästa utmaning som han tränar inför.
– Jag har uppmanat min personal att delta och då kan man inte själv hoppa över, skrattar han.

Och musiken då? När får vi se Pål i en orkester igen?
– Visst finns det en förhoppning om att ta upp musiken igen. Det återstår bara att se om det är någon orkester som vill ha mig, avslutar musikern och Profilen-i-exil Pål.