Förbättrade träningsmöjligheter för brottningen

Med det nya träningscentret i Idrottshallens källare ska brottningen i Klippan bli starkare än någonsin.
– Det här är en anläggning i hög internationell klass. 420 kvadratmeter brottarmatta, ett gym med allt vi behöver och en rad träningscyklar, roddmaskiner, crosstrainers och dessutom simhallen i samma hus. Det är en optimal lösning, säger Fariborz Besarati, förbundskapten för damlandslaget.

Bra att få allt samlat

Vid sidan av tjänsten som förbundskapten är Fariborz Besarati också tränare på brottningsgymnasiet i Klippan. Då dessutom flertalet av dambrottarna i den så kallade topp- och talanggruppen som satsar mot OS i Rio 2016, tränar i Klippan, delvis under hans ledning, ser Fariborz Besarati stora möjligheter med de nya möjligheterna, både för damlandslaget, topp- och talanggruppen som för brottningsgymnasiet och Klippans Brottarklubb.
– Brottningsgymnasiet har ju varit förlagt till Ljungbyhed Park de senaste åren. Det är jättebra förhållanden därute också, men det blev inte helt optimalt att behöva transportera eleverna mellan Klippan och Ljungbyhed hela tiden. Nu får vi goda träningsmöjligheter inne på gymnasieområdet istället.

Samverkan viktigt

Brottningsgymnasiet var länge ett riks-idrottsgymnasium som tog in sökanden från hela Sverige. Numera har man tappat denna status och har endast antagning på lokal nivå. Sveriges enda brottningsgymnasium med riksintag finns numera i Arboga. Fariborz Besarati hoppas naturligtvis på att de nya träningsfaciliteterna ska vara en väg framåt för brottningsgymnasiet att återta sin forna status.
– Vi ska sätta oss ner i möten med Riks-idrottsförbundet nästa år, så får vi se hur det går. Oavsett vilket så är det viktigt att vi inom brottningsvärlden jobbar för våra talanger och för svensk brottning, och att vi har en samverkan mellan brottningsgymnasierna. Med de högklassiga faciliteter och kompetenta tränarteam vi har är det en självklarhet att brottningsgymnasiets status höjs avsevärt, och att så kallad RIG-behörighet uppfylls. Jag tycker att förbättringarna på alla områden är så betydande att vi verkligen förtjänar denna behörighet.

Internationella träningsläger

Möjligheten till att kunna hålla internationella träningsläger i Klippan ökar också när man kan samla allting på en och samma plats.
– Avståndet mellan träningshallar, gym, simhall, matsal och inte minst hotellet Best Western Hotell Klippan, som vi har ett bra samarbete med, gör att fler kommer att söka sig hit.