Engagerad i jobbet och livet!

Helene Berggren beskriver sig själv med orden glad, entusiastisk och driven. I Klippans skolvärld är hon välkänd för elever, föräldrar och kollegor. I Ljungbyhed är hon känd som påskkärring på Blåkullekul, spökfester till Halloween och sitt stora engagemang för uppväxtorten. Månadens profil tycker om att ha saker att göra, och det märks!

Den 1 februari började Helene som rektor på Bofinkenskolan. Det började som ett vikariat, men blev i dagarna en tillsvidareanställning. Hon kommer närmast från Tegelbruksgymnasiet och Åbyskolan där hon varit lärare i svenska. Innan dess jobbade hon i 15 år med högstadieeleverna på Snyggatorpsskolan.
– Det är rätt stor skillnad mellan att vara rektor och lärare. Nu får jag chansen att testa de tankar och teorier jag haft tidigare när jag varit lärare. Jag har haft många rektorer under mina år som lärare och det har lärt mig mycket. Det är väldigt stimulerande att vara med och påverka, säger Helene.

Bofinkenskolan i Klippan har klasser från förskolan upp till årskurs 6. Här finns även ett fritids och på skolan går 150 elever.
– Jag går med glädje till jobbet varje dag. Man får ut så mycket av att umgås med elever och ta del av deras tankar och funderingar. Jag har jobbat med alla åldrar inom skolvärlden och varje ålder har sin tjusning, från de minsta till de största.

Levande Ljungbyhed

När Helene inte är på jobbet så umgås hon med familjen. Hon är mamma till tre pojkar som är 8, 10 och 12 år gamla. Helene är uppvuxen i Ljungbyhed och har varit orten trogen i alla år förutom några år i Göteborg där hon pluggade till lärare och jobbade extra på Liseberg.
– Jag vill ha en levande by och vill vara med och göra Ljungbyhed till ett bra ställe att bo på. Genom att vara med och engagera mig i olika projekt kan jag medverka till att få ett Ljungbyhed som alla trivs i.

Helene är engagerad i Blåkullekul, spökfester under Halloween, sitter i styrelsen för fritidsgården Holken och hjälper även till att bemanna fritidsgården vissa dagar under terminen.
– Jag fick mycket inspiration när jag jobbade på Snyggatorpsskolan och de startade sin fritidsgård Open heart. Då fick jag insyn i hur en sådan verksamhet kan fungera. Jag tycker att det är en bra mix av gamla och unga i Ljungbyhed. Att folk kommer ut och träffas och umgås är målet med alla evenemang jag är involverad i, säger hon.

Engagemang, sång och spring!

Att slänga sig på soffan är inget alternativ för Helene. Tre stora intressen hon har utöver
jobbet är att sjunga och springa samt engagemanget för Ljungbyhed.
– Jag sjunger i gospelkören Arise i Perstorp. Det har jag gjort i drygt fyra år. Söndagskvällarna när vi har övning är heliga! När mina barn är iväg på sina aktiviteter brukar jag snöra på mig joggingskorna. Jag har sprungit Göteborgsvarvet fem gånger och målet är att det blir sjätte gången nu i maj.

Att Helene är engagerad i det hon gör undgår ingen. I september är det dags för val och för partierna har skolan blivit en av de viktigaste och mest diskuterade frågorna.
– Skolan är under lupp nu och alla har åsikter. Vi har jättemycket som är bra och fungerar, och jag tycker verkligen att föräldrar, pedagoger och lärare tillsammans ska förstärka det som är bra.

Det har blivit dags för Helene att starta
dagen. En av rutinerna för henne en vanlig arbetsdag är morgonkaffet i personalrummet. Då hinner hon prata med lärarna och få lite koll på vad som händer.
– Efter det blir det administrativt arbete och sen går jag en sväng bland eleverna och kollar läget, säger Helene och tar sig an dagens uppgifter!