ÅRETS BILD – Vinnare 2013

Det var inget lätt arbete för juryn när de satte sig ner för att ta fram vinnarna i fototävlingen Årets bild 2013 på www.klippanshopping.se och Söderås Journalen. Många vackra, genomtänkta, annorlunda, speciella och intressanta bilder har skickats in och fem(!) bilder valdes ut som vinnare i de fyra olika kategorierna.

Juryn, under ledning av pressfotografen Rickard Nilsson, gick igenom alla bilder som skickats in under året.

Till slut stod det klart att det fanns fyra vinnare, en i varje kategori. Två av vinnarna känner du kanske igen sen tidigare, de vann nämligen förra året också. Det fanns dock en speciell bild som juryn ville uppmärksamma, som hade hamnat i fel kategori, nämligen Natur/djur. Därför beslutade sig juryn för att detta år också dela ut ”Juryns specialpris” på 500 kr.
– Jag trodde inte att man kunde vinna igen, men det är såklart jätteroligt, säger Josefine Truedsson som vann för andra året i rad. I år vann hon med sin bild på lilla Alva och hennes pappa i kategorin ”Människan”.
– Bilden ska jag ge till Alva och hennes föräldrar som tack för att de ställde upp, säger Josefine.
– En bra bild är en bra bild, och Josefines bild fick flest poäng i denna kategori i år igen, säger Bengt Wetterberg, VD på Adapt Media och också med i juryn.

Över 3000 bilder på sällsynt Hökuggla

En annan vinnare som återkommer är Patrik Axelsson. Han vann i kategorin ”Djur/Natur” med sin bild på en hökuggla. En bild som Patrik jobbade hårt för att lyckas med.
– Vi var många naturfotografer som jobbade ihop. Vi matade hökugglan som till slut accepterade oss fotografer och vår närvaro. Jag var ute vid 7-8 tillfällen och tog ungefär 500 bilder varje gång. Hökugglan är ovanlig i Skåne, sist det registrerades ett större antal (10 st) här var 1984, säger Patrik när han berättar om den fantastiska bilden.

Fototävlingen på www.klippanshopping.se pågår hela året från den 1 januari till den 31 december. En som tog sin bild i sista minuten var Peer Runfors. Han vann i kategorin ”Lokala Motiv” med sin bild från Järnvägsstationen i Klippan. Den 31 december 2013 tog han kameran och gick på fotojakt i Klippan.
– Fotograferandet är en ren hobby. Jag ställde ut en del fotografier på biblioteket i Klippan under september. De bilderna hänger på väggarna där hemma, så nu ska jag försöka göra plats till vinnarbilden, säger Peer när han hämtar sin bild på fotopapper och presentkortet på 1 000 kronor att handla för i Klippan.

I kategorin ”Ögonblicket” vann Sisse Sejrbo med sin bild från dagen då Tranarpsbron hamnade i fokus både i Sverige och utomlands. Dimma och halka i kombination med höga hastigheter resulterade i en gigantisk masskrock.
– Jag skickade in bilden för att påminna oss alla om att ta det försiktigt i vinterväglaget, säger Sisse om sin bild.

Juryns Specialpris

Nytt för detta år är ”Juryns Specialpris”. Lennart Nilsson känner nog många Klippanbor igen. Han är pastor och har jobbat bland annat på Åbyskolan. På sin väg till arbetet i Helsingborg cyklar han varje dag från bostaden till Järnvägsstationen, oftast med sin hatt på huvudet. En dag när han var på väg hem som vanligt längst Ladugårdsvägen tog han bilden som vann juryns specialpris.
– Det var en vacker höstdag och jag reflekterade över ljuset och skuggorna från solen. När jag passerat trädet vid stadsparken tänkte jag, vad var det jag nyss såg? Så jag backade med cykeln och tog bilden. Jag tycker det är en vacker bild med den skarpa höstsolen och allt runtomkring. Även om jag cyklat samma väg flera år så finns det ständigt nya saker att se, säger Lennart.

Tävlingen fortsätter: Årets bild 2014

Nu är det ett nytt år och det innebär en ny chans att skicka in sina bilder.
– Det är samma kategorier som tidigare. Tänk på att lägga dina bilder i rätt kategori. En del bilder som laddas upp läggs i fel kategori och då har de på automatik svårare att konkurrera, säger Bengt Wetterberg.

Vinsten är ära, berömmelse, sin bild utskriven på fotopapper och vardera 1 000 kronor i form av så kallade Klippancheckar, som kan användas i Klippans Köpmannaförenings butiker.

Stort grattis och tack till alla som deltagit i vår fototävlig 2013 på www.klippanshopping.se! Kanske är det du som vinner med din bild 2014?