Tioårsjubileum för Mötesplats Kupan

I juni firar Röda Korsets Mötesplats Kupan på Allégatan i Klippan tioårs­jubileum. Och försäljningen har verkligen samlat in stora summor till de bättre behövande i Röda Korsets olika projekt.
– Det netto som blir över när vi betalt hyra, försäkringar, telefon och el ligger på 155 000 kronor i snitt per år för, berättar medlemmen Åke Andersson.

Två mål för verksamheten

Det hade gjorts ett antal försök tidigare att starta en mötesplats för Röda Korset i Klippan, men ingen hade lyckats särskilt bra. Åke Andersson och hans kollegor hade två mål när de satte igång sitt arbete:
– Vi ville erbjuda en mötesplats där man kan få gå in och prata och ta en kopp kaffe, och sedan vill vi så klart kunna nyttja lokalen till att sälja prylar och second hand-kläder för att kunna få in pengar till Röda Korsets hjälpverksamhet.

Afrika lite bortglömt

Röda Korset har som mål att ha minst en ”kupa” i varje kommun. I Klippan samarbetar Röda Korset-kretsarna från Klippan och Ljungbyhed i lokalen på Allégatan. Man håller öppet tisdagar och torsdagar mellan 14 och 18, och bemannas alltså av ett antal
volontärarbetare. Varje Röda Korset-krets bestämmer själv vilka projekt man vill skänka överskottet av försäljningen till.
– Ett område som jag tycker har blivit lite bortglömt på senare år är Afrika. Det har pågått krig och svält där nere så länge att det blivit vardag, och det är inget som folk kanske tänker på. Det dör flera miljoner afrikanska barn varje år, säger Åke Andersson.

Alla insamlade pengar till behövande

Är man intresserad av att arbeta på ideell basis för Röda Korset är det bara att titta in på Mötesplats Kupan när där är öppet. Ett första steg är att bli medlem, och det blir man naturligtvis genom att betala medlemsavgiften.
– Medlemsavgiften går huvudsakligen åt till att täcka organisationens kostnader. Inte en enda krona av det vi samlar in genom affären, bössorna eller lotteriförsäljning går till något annat än våra olika hjälpprojekt.