Spara pengar på luft i vinter

Att köpa och installera en luftvärmepump lönar sig. Under tiden får ni värme hela året till ett lägre pris samt välbehövlig svalka de där riktigt varma dagarna på sommaren.

Dagens luftvärmepumpar är värmeeffektiva, det betyder att de ger tillbaka mycket värme tillbaka per insatt krona. Det är ett ekonomiskt smart val tack vare den låga investeringskostnaden tillsammans med den besparing som man gör på elförbrukningen varje månad. Alla som själva betalar för sin uppvärmning bör skaffa en luftvärmepump.
– Den främsta anledningen till att skaffa en luftvärmepump är att minska sina uppvärmningskostnader. Det är viktigt att du väljer en luft-luftvärmepump med tillräcklig kapacitet, säger Magnus Wilhelmsson på Söndraby el.

Foto: Tushchakorn / Shutterstock

Så fungerar en luftvärmepump

En luftvärmepump består av en inomhusdel och en utedel. Förenklat kan man säga att utedelen utvinner värme ur uteluften och överför värmen till inomhusdelen som värmer och cirkulerar inne­luften.
– Den stora skillnaden ser du när räkningen för uppvärmningen kommer, så man ser ser effekten med en gång. Luftcirkulation i hemmet förbättras då luftvärmepumparna även har filtreringssystem som renar luften, avslutar Magnus.