Söderåsens matmarknad

Kön ringlade sig lång för att komma in och ta del av Söderåsens matmarknads utbud.

Det var närodlat, hembakt och mathantverk från leverantörer runt Söderåsen. Kändiskocken Sandra Mastio lagade mat och inspirerade åskådarna. Att besöka gårdsbutiker i Söderåsområdet är ett sätt att lära känna den skånska landsbygden och samtidigt upptäcka smakerna som kännetecknar regionen.

Närodlat
Bjärhus betyder ”huset vid bjäret”, vilket är skånska för ”huset vid kullen”, och är beläget i Söndraby invid Söderåsen strax utanför Klippan i västra Skåne. Den mark som Bjärhus boskap betar på idag brukades redan på 1100-talet av cistercienmunkarna vid Herrevadskloster. En av de vägledande principerna på Bjärhus är att ”mat ska produceras där den konsumeras”.

Bryggeri
Skånehill är Sveriges minsta gårdsbryggeri som brygger öl och cider samt tillverkar lemonad.

Hjortgård
I Bonnarp utanför Ljungbyhed finns en gårdsbutik och slakteri för vilt, både egna hägnade dovhjortar och frilevande vilt.

Sånnagården
Den skånska gården med gammeldags charm, mysig kaffeservering med hembakade kakor, tre presentbodar, vedeldat stenugnsbageri och gårdsbutik.

Sweet Harmony
Glutenfritt café, bageri och butik med rena produkter för kropp och själ. Erbjuder ett sortiment som är helt fritt från gluten och vetestärkelse. Har även mjölk, laktos & sockerfria alternativ.

Skäralids restaurang
Skäralids restaurang erbjuder matupplev­elser av säsongsbetonad, närproducerade och ekologiska råvaror av hög kvalitet.