Martin Amilon prisad för sitt ekologiska lantbruk

Årligen delar Centerpartiet i Klippan ut en utmärkelse till någon i deras område som jobbar för att främja miljö och lantbruk. Centerns Miljöpris 2014 delades lämpligt nog ut på Världsmiljödagen den 5 juni. Årets pristagare heter Martin Amilon, ekologisk jordbrukare i Nybygget mellan Klippan och Ljungbyhed.

Sedan 2009 har Martin drivit sitt jordbruk helt ekologiskt. Här har han bland annat 35 mjölkkor som producerar 8 000 liter ekologisk mjölk om året.
– Vi har valt att ge Centerns Miljöpris 2014 till Martin Amilon för hans arbete med gården och djuren. Han kämpar på och driver sitt ekologiska jordbruk på ett mycket bra sätt, säger Torsten Johansson från Centerpartiet när han läser upp motiveringen för pristagaren.
– Det känns såklart väldigt bra. Det är roligt att bli uppmärksammad för det jobb man gör och arbetet man lägger ner, säger den stolte pristagaren.

Ekologiska alternativ

För att kunna kalla sig ”ekobonde” är det många krav som ska uppfyllas. Två år innan man kan bli certifierad går man igenom en prövoperiod. Det finns tre kontrollorgan för jordbruk i Sverige: Kiwa, HS Certifiering och SMAK. Martin är kontrollerad av organisationen Kiwa.
– Som ekobonde är det viktigt att hitta de ekologiska alternativen och använda dem i sitt jordbruk. Det är både svårare och dyrare, men samtidigt känns det så mycket bättre att använda de miljövänliga alternativen, säger Martin.
Att driva ekologiskt jordbruk är hårt kontrollerat och det finns många regler som ska följas. Det krävs dessutom ett omfattande pappersarbete som ska göras och redovisas.
– Kor i ekologiska jordbruk är lyckligare kor! De är friskare eftersom de inte får så mycket kraftfoder med konstiga tillsatser. På så vis håller de sig friska och glada längre, säger Bo Andersson från Centerpartiet.

Extra miljövänlig tårtleverans med el-bil

Pristagaren och Centerpartiets representanter slår sig ner och njuter av tårtan som vinnaren fått. Dagen till ära dessutom levererad i Carl-Axel Wilhelmssons elbil! Så allt är lite extra miljövänligt och ekologiskt.
Och i hagen tittar korna förundrat och lugnt på uppståndelsen och mumsar vidare på sitt obesprutade gräs.