HD först i Sverige med att flygas ut – i år för 100 år sedan

Historia skrevs i Sverige den 20 juni 1912. Första postflyget genomfördes. Buntar med färska Helsingborgs Dagblad fanns med då Hugo Sundstedt landade i Ljungbyhed.

Dagens Nyheter försökte ta äran från Helsingborgs Dagblad. Den 29 augusti 1912 flög Olle Dahlbeck en ”speciell flygpostupplaga” mellan Ladugårdsgärde och Kungsängen, alltså ingen ”tidning från ordinarie produktionen”. DN utropade: ”Den första tidningsflygningen i Skandinavien.” Det var fel, med drygt två månader.

1900-talet var något år gammalt då flyget på allvar gjorde sin entré. I Europa först i Frankrike genom Louise Blériot som 1909 flög egenbyggt flygplan. Uppmärksamheten blev stor, även i Sverige. Samma år gjordes en flyguppvisning i Stockholm.

Det började experimenteras med flyg. ”Bonnarps hed” i Ljungbyhed var en plats. Här gjorde Hjalmar Nyrop misslyckade flygförsök, blev kompanjon med Oscar Ask. Båda var från Landskrona. De två fick ”luft under vingarna” och flög. I Örebro hade baron Carl Cederström en uppvisning 1911. Hugo Sundstedt var åskådare och blev Cederströms elev, tog 1912 över flygmaskinen som fördes till Ljungbyhed. Helsingborgs Dagblads notisskrivare Patrik Haller, tillika lärare, rapporterade om flyget.

Så gav sig oförvägne Hugo Sundstedt iväg mot Helsingborg. Det tog 45 minuter att flyga dit. Vindstillhet krävdes, som på morgnar. Nästa dags morgon stod Patrik Haller och andra på heden, väntade och lyssnade efter Sundstedts flygmaskin. Det dröjde. Ingen trodde han skulle komma den dagen. Då hördes flygplanet. Haller konstaterade: ”Den flögs ovan molnen.” Det hade ingen annan setts göra. Med hade Sundstedt tre buntar dagsfärska Helsingborgs Dagblad – den 20 juni 1912. Postflyghistoria var skriven..