Nytt centralkök höjer kvaliteten

Åbyskolans nya centralkök Åbyköket invigdes med pompa och ståt i början av november. Det var en stolt och nöjd Anita Broddesson, kostchef i Klippans kommun, som visade upp lokalerna för politiker, företagare och personal från andra kök i kommunen.
– Det känns otroligt bra att ha fått in topputrustning av modernt snitt, och att vi dessutom får gott om plats. Vi har redan nöjda kunder idag, men nu kommer de att bli ännu mer belåtna.

Snyggatorp blir mottagningskök

Flytten av centralköket från Åbyhem till gymnasieskolan innebär att eleverna där får äta mat som är lagad på plats. Dessutom kommer man att ta över 300 portioner från mottagningsköket på Snyggatorpsskolan, som i fortsättningen enbart kommer att laga mat till sina egna elever.
– Det kommer ändå att lagas 550 portioner på Snyggatorp. Dess-
utom kommer man här på gymnasieskolan att laga mat åt
äldreomsorgen Vedby skola, Bofinkenskolan, förskolorna Linnea och Hermelinen samt Krika Bygdeskola. Totalt kommer det att lagas upp till 1300 portioner per dag här.

Mer än matlagning

Söderås Journalen har tidigare berättat om de olika kvalitetscertifieringar som har gjorts ute i de olika köken. Nu när det nya centralköket står färdigt tar man ytterligare ett stort steg framåt.
– Att servera mat är så mycket mer än bara det man gör i grytan, i stekpannan och på lunchbordet. Det handlar om alltifrån bra råvaror till smaksättning och ett positivt bemötande. Vår personal är vår allra viktigaste resurs, och vi ser hela tiden till att fortbilda oss. Just nu har vi 17 personer iväg på en utbildning för att de ska lära sig att baka matbröd, och vi kommer även att ha ytterligare en kursdag med vegetarisk matlagning.