Snart trafik på veteranjärnvägen igen

Efter några år med lite mindre aktivitet går nu Föreningen Veteranjärnvägen Klippan-Ljungbyhed som tåget – om ordvitsen tillåts.
– Vi har fått in fler medlemmar de sista åren och har kunnat öka vårt arbete med att underhålla rälsen. Målet är att vi ska kunna vara igång med räls­bussturer till Nybygget senast nästa sommar, säger Jimmy Andersson, säker­hetschef i föreningen.

Upphörde 1993

Föreningen Veteranjärnvägen Klippan-Ljungbyhed har funnits i Klippan sedan 1982. Under hela 80-talet och början av 90-talet ägnade man sig åt att köra ångtågsturer mellan Klippan och Ljungbyhed. Turer som var mycket uppskattade, framför allt bland besökande turister. 1993 upphörde trafiken.
– Banan blev för dålig. Vi hade behövt byta ut massor av slipers för att kunna fortsätta, men eftersom vi har varit få medlemmar under en lång tid så har det inte blivit så mycket gjort. Det är väldigt tungjobbat – man kanske klarar av att bygga 15-16 slipers en lördag, och då tar det ju ett tag, säger Jimmy Andersson.

Nya medlemmar

De senaste åren har alltså medlemmarna strömmat till igen, och därmed har det kommit in lite ny energi i föreningen. Från att tidigare nästan enbart ha ägnat sig åt underhåll av de gamla ångloken och rälsbussarna går det nu stadigt framåt med rälsarbetet. Och om allt vill sig väl har vi alltså snart någon form av trafik på den gamla klassiska sträckan Klippan-Ljungbyhed.
– Tanken är att kunna köra rälsbuss till Nybygget, och sedan kan de som vill cykla dressin därifrån vidare till Ljungbyhed.

Lockar turister

På lite längre sikt hoppas Jimmy Andersson på att föreningen ska få så bra ordning på spåret att man även kan ta upp den gamla ångtågstrafiken igen.
– De gamla ångtågsturerna till Ljungbyhed lockade en del turister och var mycket uppskattade, Det är bara att kolla på andra museéjärnvägar i till exempel Brösarp och St Olof nere på Österlen och Stömsnäsbruk i Småland – de är jättepopulära. Så kan vi få det i Klippan också, om vi får lite stöttning av kommunen, säger Jimmy Andersson.

Alla behövs

När det gäller stöttning i övrigt så behöver så klart alla föreningar ideella krafter som ställer upp med sin tid och sitt kunnande. Jimmy Andersson menar att det behövs alla typer av människor i Föreningen Veteranjärnvägen Klippan-Ljungbyhed.
– Alla som vill är hjärtligt välkomna hit. Vi gör allt möjligt. Förutom underhåll av loken och arbetet med rälsen så underhåller vi klubbstugan, städar arkiven, eller arbetar med renoveringar av järnvägsvagnarna. Man måste inte vara tågfantast för att gå med i vår förening. Det räcker att man är sugen på att träffa nya kompisar i alla åldrar och på att komma med i gemenskapen.