Vill förbättra världen och tandhälsan

Ett besök i Kågeröd innebär en vacker och inspirerande resa över Söderåsen. Väl i Kågeröd ligger Söderåsens tandklinik, en familjeklinik med både specialkompetens och allmän tandvård. 

Här får du ett personligt bemötande och väntrummet känns som att sitta i ett vardagsrum. På kliniken hittar ni Sebastian, Linnea och Camilla. Tandläkarna Camilla och Linnéa på Söderåsens tandklinik gör även inspirerande resor ut i världen som volontärer.

Tänder åt Afrika 

När du besöker Söderåsens tandklinik med modern utrustning som digital intraoral scanner, fräs och brännare som kan restaurera en tand med en krona till patienter på mindre än 2 timmar, är det svårt att föreställa sig hur klinikens tandläkare volontär­arbetar i tredje världen. Camilla har precis kommit hem från Senegal och volontärresan ”Teath for Africa” och året innan var hon i Nicaragua med en amerikansk hjälporganisation bestående av 40 personer bestående av allt från läkare och tandläkare till farmaceuter och optiker.

– Vi reste med båt längs floden och besökte byar. Med oss hade vi tältarbetare som byggde upp sjukhus, tandklinik, apotek och ögonmottagning samt operationssal på mindre än två timmar. Väl på plats tar man emot över 100 patienter varje dag. Det handlar om att avhjälpa tandvärk, läkarna opererar och undersöker samt vi delade ut medicin till Parkinsonsjuka som fick doser till nästa besök. Optikerna delade ut glasögon, berättar Camilla.

Årets volontärarbete i Senegal innebar ett besök i en by motsvarande antal boende i Höganäs kommun. Camilla var en av två tandläkare som behandlade människorna i byn. 70% av befolkningen i byn var under 14 år. Det fanns stora problem, fattigdom och misär men också en tacksamhet över hjälpen de fick. 

– På kvällarna efter man jobbat klart går man ut och umgås med befolkningen, spelar fotboll med barnen eller leker med de minsta barnen. Volontärarbete är verkligen en emotionell berg- och dalbana. Vi vill förbättra världen och människors tandhälsa, något vi värderar högt på Söderåsens tandklinik, förklarar Camilla.

Tandläkare utan gränser

Klinikens andra kvinnliga tandläkare, Linnéa Larsson, har klivit in som delägare. Linnéa har gått flera utbildningar i kirurgi och är bevisat duktig på kirurgiska ingrepp såsom att sätta implantat och andra kirurgiska ingrepp. Nyss hemkommen från Zimbabwe och sin första resa som volontär är hon inspirerad och tacksam över livet.

– Jag har velat göra volontärarbete ett tag, få hjälpa andra människor i världen som är drabbade av katastrofer eller lever i nöd, säger Linnéa.

I Zimbabwe besöktes skolor som låg otillgängligt där ”Tandläkare utan gränser” delade ut tandborstar och tandkräm samt utbildade barnen om vilken påverkan socker har på tandhälsan.

– Det är ingen självklarhet att man ska borsta tänderna och kosten består till mesta delen av stärkelse från majs och sockerrör i den här delen av världen. Det finns mycket vi gjorde, men så mycket kvar att göra, säger Linnéa.

Området i Zimbabwe räknas som ett av världens fattigaste av FN. De saknar själva ekonomi och struktur för att kunna förbättra livskvaliteten för människorna som bor där. Genom att resa till platser med stora behov kan de göra skillnad i vardagen och i världen. 

– Det ger perspektiv att resa ut i världen och hjälpa till. Barn som kommer tillsammans utan sina föräldrar och hoppas att vi kan hjälpa dem och deras tandhälsa. De är tacksamma, söker kontakt och stannar kvar, berättar Linnéa.

10-årsjubileum

När du varit ute i världen och hjälpt till och sett hur människor lever är du tacksam över hur vi har det här hemma. Vi är oerhört tacksamma över vår klinik här i Kågeröd och alla fantastiska människor som bor här säger Camilla och Linnéa i mun på varandra. De passar på att berömma och lyfta fram sin kollega Sebastian som snabbt blivit populär hos patienterna.

– Sedan starten för snart 10 år sedan har det känts rätt redan från början. I höst kommer vi att ha ett stort jippo och fira 10 år med jubileumserbjudande. Vi är glada över att kunna erbjuda den senaste tekniken och kunna ta emot akutpatienter som får tid samma dag. Service och bra bemötande är viktigt hos på Söderåsens tandklinik. Vi har ett bra team från tandläkare till tandsköterskor, avslutar Camilla.

Foto Zimbabwe: Privat