Yrkesvux i Klippan – integration i världsklass

Yrkesvux i Klippan med läraren Katarina Lindström i spetsen utbildar kockar och kökspersonal av vuxenelever som alla har gemensamt att de har ett annat modersmål än svenska.
– Utbildningen ger elever som gått SFI en motor­väg ut i arbetslivet, säger Katarina.

Under tre terminer får eleverna en bred praktisk och teoretisk kunskap om matlagning, svensk husmanskost och råvaror som krävs på en arbetsplats. Eleverna har sammanlagt 10 veckors praktik under utbildningens två sista terminer.

Utvecklande och roligt

Just nu går det 12 elever på yrkesvux, av dessa har de sex olika nationaliteter. I köket och rent praktiskt fungerar allt bra, när det uppstår problem rör det sig om läs- eller skrivsvårigheter. Eleverna läser extra svenska 1 dag i veckan.

– Kan du inte prata och förstå svenska är du i praktiken inte anställningsbar. Det är vi tydliga med mot eleverna. Samtidigt har vi roligt tillsammans och ingen dag är tråkig i skolan. Lika mycket som jag lär dem hur det fungerar i Sverige och vad svensk husmanskost är, får jag lära mig vilka maträtter som är traditionella från var de kommer ifrån, berättar Katarina.

Katarina Lindström, lärare Yrkesvux
Elever som gått SFI får genom denna utbildningen en motorväg ut i arbetslivet, berättar läraren Katarina Lindström.

Det pratas och skrivs mycket om integration i Sverige. I Klippan sker det varje dag på Yrkes­vux, i köket. Eleverna som går ut skolan får anställning direkt efter examen och går ut i arbetslivet. Under tiden i skolan förbättrar eleverna sin svenska, lär sig svenska normer och värderingar samt inte minst lär de sig att tillaga svensk husmanskost. 

– Inför varje intag av elever har vi intervjuer med de sökande för att se att de har tillräckliga svenska kunskaper, både språkligt och skriftligt, förklarar Katarina.

När arbetsgivarna ringer och frågar efter någon som de kan anställa är det sällan eller aldrig om de frågar efter betygen utan de frågar om eleven förstår vikten av att följa rutiner och komma i tid. 

– Utbildningsmässigt finns det en tilltro till Vuxenutbildningen i Klippan och oss lärare, säger Katarina.

Restaurang Brickan

Eleverna får lära sig att tillaga och servera mat vid Vuxenutbildningens egen restaurang, Brickan. På restaurangen serveras lunch som tillagats av vuxenutbildningens elever på kockprogrammet. Två dagar i veckan kommer delar av gymnasieskolans elever samt personal hit och äter. Eftersom det ofta serveras efterrätt är det väldigt populärt att äta här. Allmänheten har möjlighet att köpa lunch här i mån av plats.

Kockeleverna och deras mat är uppskattad av elever och personal. Deras lärare Katarina Lindström har varit lärare under många år och säger att hon trivs varje dag på jobbet. 

Integration in i samhället går dels genom skolan och utbildning och dels genom vår mage. Att bryta bröd likt Jesus och hans lärjungar heter på latin, Cum panis. Ord som kompani och kompis kommer härifrån. Att bryta bröd eller dela en måltid ihop är en urgammal symbol för gemenskap. Vid vuxenutbildningen möjliggörs integration och gemenskap genom matlagning. Världsklass helt enkelt!