Söderåsportalen.se

Bjud in till jul och nyår

Jul är en familjehögtid som vi förknippar med mys, mat i överflöd och gemenskap, men för den som är ofrivilligt ensam kan firandet upplevas som en svår tid. Bjud in om du vet någon som är ensam i jul. Julafton ska vara barnens högtid. Allt för många barn tvingas se sina föräldrar dricka och fira med fulla vuxna. Statistiken säger att femton procent av alla barn påverkas negativt av att en förälder dricker för mycket alkohol och julhelgen kan vara extra jobbig för den som har det tufft hemma.

Gemenskap och att se det bästa i andra ska vara det som barn får uppleva, särskilt kring jul. Vi har ett gemensamt ansvar i samhället att se varandra och bjuda med, främlingar är endast vänner vi inte lärt känna. Hur många är vi inte som växt upp med Tage Danielssons ”Karl-Bertil Jonssons julafton” och förhoppningsvis inspirerats av Karl-Bertils försök att lysa upp samhällets skuggsida med sina små tomtebloss av vänlighet. Han knackade på de mest slitna dörrarna, antastade de trasigaste gatuvandrarna, språkade med de ensammaste åldringarna.

Det gamla talesättet ”det är saligare att giva än att taga” är lika sant idag som förr. Att ge sammanfogar människor och ger en ökad känsla av tillhörighet, glädje och gemenskap. Man är del av något större. Det ger tillhörighet och mening. Den insikten är viktig att vi alla bär med oss, inte minst för den generation som nu växer upp. Inte minst gör kyrkan en stor insats här och har betydelse både för de som ger och får.

Mina jultips är att handla julklapparna och maten lokalt. Ge av din tid genom att hjälpa andra, avstå alkohol och bjud in någon som sitter ensam i jul. Ingen ska behöva sitta ensam under julen. Bjud in till jul och nyår.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare