Söderåsportalen.se

Traditionellt höstmys

”När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla är så glada att fira få advent.”

Julens dörr står verkligen på glänt. Vi har traditionen med julskyltning framför oss då det bjuds på glögg och pepparkakor. Centrum fylls med liv och rörelse, granen tänds och det finns tomtegrotta för de små barnen. Vikten av att bevara seder och traditioner är viktig ur många hänseende. Ordet tradition kommer från latinska verbet tradera som betyder överlämna. Vi för alltså vidare kultur och värderingar genom våra traditioner. Julens betydelse och allt runtomkring får alltså en större betydelse.

Även om dagarna blir kortare och mörkret sluter sig tänder vi advents­ljusstakar i fönstren som signalerar hopp om en ljusare värld. Ett budskap som vi behöver mer än någonsin i en orolig värld. Julens budskap är radikalt, vi är alla beroende av varandra. Det gäller överallt, inte minst lokalt där vi kan hjälpa varandra genom att handla, äta och uppleva lokalt. 

Något som verkligen sätter Söderåsen på kartan är dinosaurie­fynden i Billesholm. Fynden, som är från gränsen mellan Trias och Jura, är unika i ett globalt perspektiv. Frågan är hur många turister som kommer välja Jurassic Söderåsen i en snar framtid?

Ett starkt lokalsamhälle med driftiga människor på orten, är många gånger nyckeln för att samhället ska växa och må bra. Klippan är ett välkomnande samhälle vilket vi kan läsa om hur restaurangskolan bjudit flyktingar från Ukraina på lunch. Klippan är ett samhälle att vara stolt över, människor som bjuder in och gör saker tillsammans. Det finns en kraft och sammanhållning värd att bevara och ta hand om. Företagare som skapar arbete på orten, ger sommarjobb åt ungdomar och sponsrar och stöttar föreningslivet. I juletider finns det anledning att glädjas över det vi har och önska oss fred, trygghet och fortsatt sammanhållning.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare