Nu är det dags för vinter igen!

Foto: Pixabay

Klockorna har ställts tillbaka, utemöblerna är inplockade och trädgården är höststädad. Då är det dags för att skifta däck på bilen. Men vilka regler gäller?

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag. Dubbdäck är förbjudet att använda under mellan 16 april och 30 september, om det inte är, eller förväntas bli, vinterväglag. Väglaget räknas som vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på vägen eller vägrenen.

Vinterdäck

Vinterdäck kan antingen vara dubbade däck eller odubbade friktionsdäck, även kallat ”Året-runt-däck”. Som namnet antyder så är det tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt. Du får inte blanda dubbade och odubbade däck på samma bil, utan måste ha antingen det ena eller det andra runt om på bilen.

Bästa däcken bak

För din och dina medtrafikanters säkerhet rekommenderas det, för att minska risken för sladd, att de bästa däcken ska sitta bak på bilen. Med de bästa däcken menas de med störst mönsterdjup eller största dubbutsticket. Lagen kräver att däckens mönsterdjup på personbilar ska vara minst 3 mm på vinterdäck (1,6 mm på sommardäck). Det minsta rekommenderade mönsterdjupet är 5 mm (3 mm för sommardäck).  

Fakta: När du får använda vinterdäck

  • Du måste använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag.
  • Du får använda dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april.
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck mellan 16 april och 30 september. Förutsatt att det inte är, eller förväntas bli, vinterväglag.

    Källa: polisen.se och transportstyrelsen.se