Intresserad av att starta företag?

Ann-Sofie Frey är rådgivare på NyföretagarCentrum Skåne Nordväst

I oroliga tider ökar risken att arbets­lösheten ska öka. Människor som haft sin trygghet i en anställning kan tvingas tänka om och reflektera över sin framtid. En del har kanske länge gått och funderat på att starta eget och ruvar på en god affärsidé men inte kommit till skott eller vågat ta steget.

Klippans kommun samarbetar med Nyföre­tagarCentrum Skåne Nordväst, som erbjuder kostnadsfri rådgivning för de som är intresserade av att veta mer om vad det innebär att starta egen verksamhet.

Ann-Sofie Frey är rådgivare på NyföretagarCentrum Skåne Nordväst och ger följande tips:

Vad ska jag som vill starta eget tänka på?

– Undersök om det finns en marknad för det mitt företag tänker erbjuda. Vilka är mina kunder, vilka målgrupper vill jag helst vända mig till? Hur kan jag ta reda på om dessa är intresserade, att de är villiga att betala för det jag ska sälja?

Vilka är dina råd till den som går i tankar på att starta företag?

– Se till att bli synlig på marknaden! Hur ska jag marknadsföra mig så att jag når ut till mina kunder? Förbered dina marknadsaktiviteter, ta reda på vad olika alternativ kostar, välj ut några som du tror på och planera för att konkret sätta i gång dem så snart som möjligt. Om du inte syns så finns du inte, en bra idé kan misslyckas för att marknaden inte vet om den.

– Sen skulle jag vilja framhålla vikten av ekonomisk uthållighet. Se till att ha kapital i bolaget, det tar nästan alltid längre tid att komma i gång än vad man trott. Det är trist om man satsar energi och pengar på att starta ett företag och sedan inte orkar hålla ut under startperioden. Tänk även på att hålla nere kostnaderna, kan jag ta ut mindre lön osv.

Vad är styrkan i en kommun som Klippan med många mindre företag?

– I en kommun med många mindre företag sprider sig en entreprenörsanda. Det finns förebilder, man känner ofta någon som är företagare och får en förståelse för hur det är att driva företag. Sedan är det lättare att hitta samarbeten, mindre företag är ofta villiga att hjälpa varandra. Det är därför bra att vara med i lokala företagarföreningar och andra nätverk för att knyta kontakter.


Fakta NyföretagarCentrum

Detta kan du förvänta dig av NyföretagarCentrums rådgivare:

  • Vi gör dig förberedd på vad det innebär att starta och driva ett företag.
  • Vi ger dig en bra start och hjälper dig att undvika misstag.
  • Vi är katalysatorn som får dig att ta stegen framåt och förverkliga affärsplanerna och din vision.
  • Vi hjälper dig att vässa underlag och att vara väl förberedd när du ska söka krediter.
  • Vi fortsätter att hålla kontakten med dig och är ett stöd även i den fortsatta utvecklingen. Du kan alltid komma till oss om du har frågor du vill diskutera eller när omvärlden förändras. 
  • Vi har ett stort nätverk i det lokala näringslivet och vår rådgivning är kostnadsfri.