Söderåsportalen.se

Traditionellt höstmys

Ljus på gravar och i pumpor, hedrande av de döda och barn som busar i höstmörkret. Vi går mot mörkare tider på alla sätt. Inte minst när det gäller el och uppvärmningskostnader. Det gäller att hitta ljusglimtar i vardagen. Höstmys i hemmet skapar en varm och trevlig stämning. Läs en bok, tillbringa tid med människor som får dig att må bra. Tänd ljus för släkt och vänner som inte längre finns med oss.

Men allt är inte höstmörker. Vi har nyss tagit oss igenom en pan­demi och kommit ut på andra sidan av tunneln. När vi nu står inför en ny kris tar vi med oss erfarenheterna och fortsätter att handla lokalt och stöttar varandra. Att uppmuntra till att fortsätta handla lokalt och gärna i centrum måste bli en prioriterad fråga för alla och envar. Ett första steg kan vara att köpa farsdagpresent hos någon av våra butiker i kommunen. Under höstlovet kan ett besök i Ljungbyhed och kommunens enda biograf vara ett sätt göra något trevligt ihop. Har du inte besökt Bio Grand än är det ett måste, en nyrenoverad biograf med retrokänsla som visar de senaste filmerna. Här finns mötet mellan ljus och mörker, läsk och godis. Här samlas vi framför en ljuspunkt för att drömma oss bort. Höstlovet blir startskottet för vallfärden mot biomyset.

Hösten är tiden för att både klä upp sig i modenyheterna och klä ut för att skoja bort mörkrädslan, genom att ge det ruskiga ett lite löjligt skimmer. I Erik Axel Karlfeldts dikter är höst ett återkommande inslag, oftast som något positivt som att det vankas skörd, välmåga och färgprakt. Höst är också en förebråelse om vinter, jul och kärlek som klarar en höst är kärlek som varar. Vi som bor runt Söderåsen klarar allting tillsammans.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare