Foto: Chad Elliott/unsplash

Dags för potatislov

Foto: Chad Elliott/unsplash
Foto: Chad Elliott/unsplash

Höstlovet kallades från början potatislovet. 

Det fanns ingen som helst avsikt att ge skolbarnen några dagars ledighet från skolarbetet, tvärtom. Barnen skulle i jordbrukssamhället hjälpa till att skörda knöl­arna, det betydde ett evigt bockande med stelfrusna fingrar under blöta och stormiga höstdagar om det ville sig illa. Det var alltså inte fråga om någon rekreation, utan om hårt arbete för barnen.

Potatisens historia

Esaias Tegner sägs ha sagt ”freden, vaccinet och potäterna” är grunden till att människor höll sig friskare och levde längre. Ätandet av potatis gav motståndskraft genom sina många vitaminer och spårämnen, vilket minskade dödligheten. Trots att potatisen kom till Europa redan på 1500-talet från Sydamerika användes den till en början endast som grisföda och till att tillverka brännvin. Så småningom förstod allt fler att den visst duger att äta – man ska bara koka den först!

I Uppsala botaniska trädgård odlades potatis redan 1655 under namnet ”peruansk nattskatta”. I större skala odlades den på 1720-talet av Jonas Alströmer i Alingsås. 

Jonas Alströmer var först i Sverige med att uppmärksamma potatisens värdefulla näringsinnehåll och möjligheter. Kunskapen han spred om potatisodling har gett honom, felaktigt, äran att tagit potatisen till Sverige.