Ta hand om hela kroppen

Den franske kungen Ludvig XIV kallades inte ”Solkungen” på grund av sitt soliga leende – hans tänder var så usla att hela hovet och i praktiken hela det franska folket förbjöds att le.

Ludvig XIV plågades av förfärlig tandvärk precis som Gustav Vasa här hemma i Sverige. Skillnaden var att Ludvig XIV karies­angrepp tvingade honom att dra ut en av kindtänderna i ett första skede, vilket gav en hemsk infektion av käken och bihålorna. Infektionen tvingade tandläkaren att dra ut alla tänder i vänster överkäke. I samband med detta följde även en bit av gommen och käkbenet med. När kungen åt och drack åkte det hiss upp i näsan tillsammans med blodblandat var. Bortsett från denna olägenhet luktade det förfärligt om kungen.

Problem med tänderna påverkar resten av kroppen. Idag har vi skickliga tandläkare vars behandlingar ger dig ett fint leende och en frisk kropp.

Foto: Mark Paton/unsplash

Rätten att höra

Förr var det bara kungar som fick höra och den första hörapparaten som patenterades, användes av den engelska drottningen Alexandra år 1901. Men under de senaste 200 åren har hörapparaten blivit vanlig hos gemene man. Dagens hörapparater är egna ljudanläggningar, personligt anpassade
efter användarens hörselnedsättning tillsammans med en audionom.

Foto: Bru-nO/Pixabay

Ta hand om fötterna

Genom historien har fötter haft olika ideal. I Europa gav stora fötter status medan i Kina var idealet en liten fot. Små flickor fick sina fötter så hård snörda att de inte växte. En plågsam behandling som gav förkrympta obrukbara fötter men ju mindre foten var desto högre var kvinnans värde på äktenskapsmarknaden. Kultur och mode har genom tiderna ofta varit fotens värsta fiende och är det kanske än idag. Vi behandlar våra fötter lite väl styvmoderligt med tanke på hur troget de står till var tjänst för att bära upp våra kilon många hundra kilometer varje år.