Matilda Brozén, Destinationsutvecklare Klippans kommun

Händelserik destinationsutveckling

Matilda Brozén, Destinationsutvecklare Klippans kommun
Matilda Brozén, Destinationsutvecklare Klippans kommun

På näringslivskontoret i Klippans kommun arbetar Destinationsutvecklare Matilda Brozén tillsammans med Anders Lindberg och Burim Nikqi, som vi intervjuade i förra numret. Matilda har bråda dagar nu när sommaren nalkas och turisterna hittar hit. 

Efter två år av pandemi och olika restriktioner har det visat sig att människor i större utsträckning hittar ut i naturen. De flesta av företagen inom besöksnäringen har klarat sig relativt bra under pandemin, mycket tack vare innovativa lösningar och förmågan att ställa om. Trots att många gäster numera bokar sin övernattning med kort varsel har B&B och vandrarhem ändå lyckats bra, tack vare sin flexibilitet och förmåga att möta gästernas önskemål. Ökad lokal handel och gårdsbutiker som fått ett uppsving är också konsekvenser av pandemin, som faktiskt gynnat landsbygden. Utomhusaktiviteterna har blivit fler, liksom antalet besökare i naturen.
– Många av våra besökare kommer hit för Söderåsen. Det finns otroligt mycket att uppleva här och det finns ju faktiskt fler portar in till Söderåsen än Skäralid.

InfoPoints

Satsningen på InfoPoints har fallit väl ut. Kunnig och engagerad personal på olika besöksmål har fått möjlighet att guida väldigt många besökare till en trevlig vistelse. Det betyder också fler möjligheter till merförsäljning av Söderåsens upplevelser och produkter, än vad som funnits tidigare.
– Samarbetet med personalen på besöksmålen fungerar jättebra och det har blivit win-win för oss alla. Bra för verksamheterna som får fler besökare och bra för turisterna som erbjuds tips och råd direkt på plats. Förhoppningsvis kan vi även få fler att välja att bosätta sig i Klippan med omnejd. Det organiserade värdskapet gör att många fler tar hand om besökarna och kan upplysa dem om allt som finns här. Vi finns på plats där turisterna finns, i stället för att de ska hitta till en turistbyrå, förklarar Matilda. 

Söderåsen 2.0

Inom ramen för LEADER-projektet, ”Söderåsen 2.0”, försöker vi sprida besökarna på destinationen och få dem att stanna här längre. Vår vision om en hållbar destination förutsätter att människor rör sig i hela området i stället för att samlas på en och samma plats.

Rönne å och Ringsjön

– I takt med att kraftverken kommer att rivas ut i Rönne å och att det blir fri passage för såväl fisk som kanotister hela vägen från Ängelholm till Ringsjön, kommer det framöver finnas stor utvecklingspotential, berättar Matilda. 

Rönne å och Ringsjön ska bli en självklar och attraktiv destination. Med stöd från LEADER har kommunerna Ängelholm, Åstorp, Klippan, Eslöv, Höör och Hörby inlett ett projekt för att tillsammans med företag och föreningar undersöka hur om­rådet kan vidareutvecklas.

Sammantaget är det många bollar i luften för Matilda Brozén och Klippans kommun. 
– Det är spännande när det händer så mycket positivt och att utvecklingen går framåt. Att tillsammans med andra få vara en del av det är en fantastisk förmån, säger Matilda.

www.soderasen.com kan du läsa mer om destinationens utbud.