Dags att bjuda på skratt och upptåg

Foto: Jamie Haughton/unsplash

Den 1 april är dagen då vi bjuds på skratt och skämt. 

Det finns många olika förklaringar till ursprunget som förklarar skojardagen 1 april, men det finns inga solida historiska bevis. En av de främsta ursprungshistorierna kopplar ihop aprildagsfirande till den antika romerska traditionen i Hilaria en av de starkaste.

I romersk tradition firades Hilaria-festivalerna på vårdagjämningen för att hedra gudinnan Cybele. Sista dagen för firandet var Hilaria – traditionellt den 25 mars. Under hela dagen genomfördes alla typer av roliga spel och upptåg samt andra former av underhållning. Firandet kulminerade i en genomarbetad maskerad där romerska medborgare förklädde sig till andra romerska medborgare – det var helt acceptabelt att imitera människor med makt och prestige, ägna sig åt lätta upptåg och håna längs vägen.

Kända aprilskämt 

1911 skrev Svenska Dagbladet att en indisk härskare lånat ut 60 elefanter till OS-invigningen i Stockholm. På dessa skulle bl.a. en orkester, som spelade de olika ländernas nationalsånger, rida.

1950 meddelade Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

1962 sändes ett nyhetsinslag i Sveriges Television där de berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset. Nu skulle man inte skulle behöva köpa en ny TV för att få bilden i färg. Det skulle räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TVn.