Johan Herner (foto: privat)

Världsstjärna från Krika

Johan Herner (foto: privat)

Landslagskusken Johan Herner från Krika tävlar i sport­körning i singel ponny och liksom i fälttävlan är det tre delprov – dressyr, maraton och precision. 

Som groom i dressyr och precision, medhjälpare bak på vagnen, har han Ingela Ekelund. I det tuffare maratonet krävs det mycket styrka för att göra jobbet bak på vagnen och då ställer sig Ingmark Nilsson på plattan. Vid ryttargalan 2021 fick Johan Herner motta priset ”Årets kusk 2021” inom sportkörning och under fjolåret tog Johan SM-guld individuellt, NM-guld både individuellt och i lag samt bästa svensk vid VM i Frankrike med en 11:e plats. Med känsla i tömmarna styr han den godkända welshponny-hingsten Störtebekers Big Cracker, till vardags kallad Lilleman, tillsammans med sina grooms rakt in i världseliten. 2021 var Johan på 14:e plats på världsrankingen, bästa svenska kusk.