Foton från Ljungbyheds Militärhistoriska Museum

100 år av historia – Elsa Andersson

Den 22 januari 2022 var det 100 år sedan Sveriges första aviatris (kvinnlig aviatör d.v.s pilot) och kvinnliga fall­skärms­hoppare, Elsa Andersson, omkom, blott 24 år gammal. 

När Elsa växte upp fanns det knappt bilar, men efter att som 16-åring stått i publiken under Enoch Thulins flyguppvisning i Åstorp visste Elsa vad hon ville bli. Den 3 juli 1919 antogs Elsa Andersson till Thulins flygskola i Ljungbyhed, Sveriges första flygskola för såväl privat- som militärflygare. På den tiden var det många som ansåg att flygning var endast för män, men Elsa klarade övningsuppgifter och flygprov. Hon själv hävdade att mod och beslutsamhet var människans bästa egenskaper. Enoch Thulin omkom vid en flygolycka i Landskrona 1919. Elsa var den sista eleven, med nr 101, som tog certifikat på Thulins flygskola, och den första kvinnliga flygaren i landet.

Att vara Sveriges första aviatris var inte nog utan Elsa ville även lära sig fallskärmshoppning.

Den ende experten i Sverige på området, Raoul Thörnblad, vägrade dock att lära kvinnor fallskärmshoppning. Istället fick Elsa resa till Berlin för att gå i Otto Hein­eckes fallskärmshopparskola och blev även Sveriges första kvinnliga fallskärms­hoppare.

Att hoppa fallskärm inför publik var en populär sport på 1920-talet. Ryktet om en kvinnlig fallskärmshoppare spreds fort och Elsas mod och skönhet lockade storpublik till hennes första uppvisningshopp den 2 oktober 1921 utanför Kristianstad. Tusentals personer hade samlats på det militära övningsfältet Näsby vid Kristianstad och fick se Elsa kasta sig ut från 700 meters höjd och hon landade i vasskanten av Aras­lövs­sjön. Söndagen den 9 oktober var det flygdag i Helsingborg och på Berga övningsfält gjorde Elsa sitt andra hopp inför ett par tusen andlöst väntande. Tidningarna skrev spaltmeter om henne och unga män drogs som flugor till hennes luftshower.

Några månader senare, den 22 januari 1922, i sitt livs tredje fallskärmshopp utanför Askersund, störtade hon ner på en klippa och omkom blott 24 år gammal. Ögonvittnen berättar hur Elsa klev ut på flygplanets ena vinge på ungefär 650 meters höjd, vinkade till åskådarmassorna och kastade sig ut med huvudet före. Blixtsnabbt föll hon till marken – utan att fallskärmen öppnade sig.

År 1996 gav Jacques Werup ut en bok om Elsa Andersson, ”Den ofullbordade himlen”, som senare dramatiserades av Jan Troell och blev den guldbaggenominerade filmen ”Så vit som en snö”, 2001. År 2010 döptes ett av Skånetrafikens pågatåg till Elsa Andersson.