Snart är hjulen slut

En epok tar slut när Mats Jonsson stänger Ekstrands cykel efter att Mats jobbat i butiken i nästan 50 år. 

Från början hittade man cyklar, mopeder, sportartiklar, jakttillbehör, vapen och radio­apparater i butiken. År 1965 blev butiken en renodlad cykel- och mopedbutik. Genom alla år har det varit en välsorterad cykelbutik med auktoriserad verkstad.

– Jag började i butiken på heltid 1972-73, innan dess hjälpte jag till efter skolan. Min far och hans vänner cyklade mycket samt åkte Vasaloppet. Pappa gav mig en racer så jag kunde följa med ut och cykla. På den vägen är det, så genom åren har jag haft 15-20 olika racercyklar. Idag har jag endast en racercykel kvar hemma och ytterligare fem cyklar av olika karaktär. Det blir inte fler cyklar, men de ska användas desto mer. De senaste åren har det blivit mycket Mountainbike, berättar Mats.

Livet som pensionär innebär att trädgården som är eftersatt ska tas tag i och fler egna cykelturer kommer hinnas med.

– Sen kan jag träffa mina syskon mer frekvent nu när jag kan köra och träffa dem när jag vill, när det inte finns några tider att passa, säger Mats.

Trender och kunder

Trender har kommit och gått, från minicyklar på 60-talet till Mountainbikes och boomen med landsvägscykling i början av 2000-talet. Idag är det många som köper elcyklar, personer som aldrig skulle kommit ut och cyklat annars. Det är vanligt att familjer köper Mountainbikes och sedan är ute och cyklar tillsammans.

– Att det varit roligt har gjort att jag hållit på så länge. Förr tog man hand om sin cykel på ett helt annat vis även om det börjat gå åt det hållet igen i takt med att folk köper dyrare cyklar. Instegsgränsen har blivit högre, folk vill ha det bästa direkt, förklarar Mats.

Det finns två stora cykelbutiker i Klippan tack vare många kunder utifrån.

– Kunderna är det som jag kommer att sakna, träffat mycket människor genom åren och fått flera stamkunder som reser till Klippan för service eller att köpa en ny cykel. Klippanfolket är trevliga och ett bra folk, avslutar Mats.

Tanken är att ha öppet fram till årsskiftet och sälja ut det som finns i butiken efterhand.