2020 års kulturpristagare Lars Månsson, Klippans Bokhandel

Kulturpristagare med många sidor

Varje år delas priser ut av kultur- och fritidsnämnden till personer eller föreningar som utmärkt sig inom kultur, som föreningsledare eller varit nytänkande i det lokala föreningslivet eller kommunens evenemangsutbud. 

2020 års kulturpristagare Lars Månsson, Klippans Bokhandel
2020 års kulturpristagare Lars Månsson

Årets pristagare har varit verksam under många år (1984) med att folkbilda, uppmuntra till läsning och minnas vår kulturhistoria. 2020 års kulturpris tilldelas Lars Månsson, Klippans Bokhandel med följande motivering:

”Lars Månsson får bland annat priset för sina folkbildningsinsatser i Klippan (sedan 1984) och sättet han tipsar och uppmuntrar till läsning på. Klippans Bokhandel har ett brett sortiment, som har något för alla, men särskilt insatserna att lyfta fram lokala initiativ är berömvärt. Med ett brinnande intresse för läsning, bildning och lokal kultur är Lars en fyr som hjälper människor att hitta rätt böcker i en tid då allt fler läser allt mindre. Klippans Bokhandel har kunnat hålla öppet under pandemin och har då skickligt fångat upp det ”sug” efter kultur och läsande som har funnits, vilket har märkts extra mycket när annan kultur måst hålla stängt.”

Lars Månsson är stolt över att tilldelas kulturpriset:
– Det är förstås roligt och kul att få kulturpriset som är ett stort pris i min värld, en känsla av att bli adlad. En hedersbetygelse som visar på ett annat värde än köpa och sälja utan istället värdesätts ett brett sortiment. Kunder kommer hit för att hitta det unika.

Kulturpriset består, förutom äran, av ett stipendium på 10 000 kr, en minnesgåva och ett diplom. Pristagaren hedras också genom en plakett placerad på en central plats i kommunen.

Utdelning av priset sker i år på kommunfullmäktigemötet den 28 juni.

Pristagare de senaste åren:

  • 2019 Åsa Fridén
  • 2018 Mats Pettersson
  • 2017 Anders Nilsson
  • 2016 Torsten Hannrup
  • 2015 Rebecca Sharp
  • 2014 Tommy Brask och Bengt Emgård
  • 2013 Heléne Lindquist
  • 2012 Eleverna vid Gymnasiesärskolans Individuella Program