Andreas Villwock, I Ur och Skur

I Ur och Skur till final i Schackfyran

Andreas Villwock, I Ur och Skur
Andreas Villwock, I Ur och Skur

Schackfyran är världens största schacktävling där alla är värdefulla och det är väldigt gynnsamt om så många som möjligt från klassen är med och deltar. 

Varje år deltar 25 000 fjärdeklassare från över 1 000 klasser och i år sker alla partier digitalt. I Ur och Skur i Ljungbyhed är en av tre skolklasser från Nordvästra Skåne som kvalificerat sig till riks­finalen efter en tredjeplats i distriktsfinalen.
– Vi var totalt sex skolor i distriktsfinalen som tävlade under en timme. På grund av sjukdom var vi endast 7 stycken i laget men förhoppningsvis får alla i laget vara med i finalen, säger schackansvarige Andreas Villwock på I Ur och Skur.

Intresset för schack tog fart efter skolan deltog i en schack­turnering och det skapades en schackklubb i skolan.
– Schack är ett spel som tränar barns koncentrationsförmåga och matematiska tänkande, ökar koncentrationsförmåga och främjar logiskt tänkande. Problemlösning är ett av kunskapskraven i matematikämnet och det är en av färdigheterna du tränar på när du spelar schack. Eleverna på skolan är oerhört taggade på att träna mer, det är enbart vinster med att spela schack i skolan, avslutar Andreas.