Unga forskare från Åbyskolan till final i Forsknings-SM

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. 

För första gången deltar elever från Åbyskolan efter tips från läraren Jonas Kronkvist som undervisar i kemi och matematik. Eleverna Henrik Schlemlein-Wenell, Hugo Ångqvist och Maja Kronkvist från naturvetenskapsprogrammet på Åbyskolan deltar enbart inte, utan de har gått till final med! Deras projekt som tagit dem till final är deras tillverkning biodiesel som kan ersätta vanlig diesel i motorer, åtminstone om det inte blir för kallt.
– Biodieseln fungerar fram tills temperaturen faller ner till -18 grader, då blir den geléartad. Det är ju inte så himla bra i en motor, säger Henrik Schlemlein-Wenell.

Gediget arbete

Vägen till att komma fram till projektet med biodiesel har varit en rolig resa berättar de i mun på varandra. Att det krävs vild fantasi och att tänka utanför boxen för att lyckas förstår vem som helst.
– Vi har varit väldigt kreativa genom hela processen där vi tänkt ut olika saker som vi sedan testat i laborationer. Sen har vi tillverkat biodieseln själva och testat den och jämfört med vanlig diesel, berättar Maja Kronkvist

Som finalister kommer de nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning som nås via www.ungaforskare.se/utstallningen den 22–29 mars.

Unga Forskare grundades 1977 och vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv.