Swedbank fyller 200 år

För 200 år sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder. 1820 öppnar Sveriges första Sparbank utifrån mottot att varje människa ”ska kunna bygga sin egen ekonomi för att få kraft att förbättra sina villkor”

Sparbanken inspirerades av prästen Henry Duncan i skotska Ruthwell som 1810 kom på idén med en bank för alla. Tidigare hade bankverksamheten mest varit inriktad på förmöget folk, men Duncan ville att även fattiga skulle kunna dra nytta av det ekonom­iska systemet genom att sätta
in pengar och spara sig till ett bättre ekonomiskt och friare liv.

Berättelsen om Sparbanken är samtidigt berättelsen om hur det Sverige vi känner till idag, växer fram. Barn fick lära sig att spara pengar i sparbössa och Sparbanken var involverat kommunernas samhällsbyggande och seder­mera även i Egnahemsrörelsen och idag är Fastighetsbyrån en viktig del av Swedbank.

I Klippan inrättades Åsbo sparbank 1860 som Norra och Södra Åsbo Härads Sparbank. 1928 fanns flest Sparbanker i landet, samman­lagt 498, och i Söderåsbygden fanns Sparbanker i Klippan, Färingtofta, Riseberga, Kvidinge, Östra Ljungby, Perstorp, Oderljunga och Röstånga. Det finns alltså en lång historia för det som idag är Swedbank på Storgatan 38. 

Catarina har jobbat i banken sedan 1978. Här på bild från 80-talet.
Catarina har jobbat i banken sedan 1978. Här på bild från 80-talet.

En känd profil som jobbat i många år på Swedbank i Klippan är Catarina Holm från Söndraby. När Catarina började sin anställning 1978, i det då nybyggda Sparbanks­huset på Storgatan, hade banken 40 anställda i Klippan. Hennes första arbetsuppgifter bestod till stor del av stansning och inläsning av kassatransaktioner från går­dagen. Kontoret hade då 5 kassor med plexiglas framför, och online existerade inte utan allt hanterades först manuellt och lästes in i dator i efterhand. Bankböcker, varuväxlar, postväxlar, och checkar var nästan lika vanliga som kontanter. Separat valutaavdelning fanns också och den första uttagsautomaten, ”Minuten”, togs i bruk i slutet av sjuttio­talet. 

Catarina har hunnit med att jobba med i princip allt som berör privatekonomi i banken och utvecklingen från manuell hantering till digitalt har varit enorm liksom i de flesta andra branscher. Idag är Catarina kundrådgivare för privatkunder vilket innebär att hon rådger om bolån, sparande,pensioner och försäkringar vilket är väldigt viktiga områden för privatkunderna.