Gammelmarknaden 1985, Iris och Kjerstin.Foto: privat

Olanderssons Blommor firar 50 år

Olanderssons blomsteraffär har funnits i Ljungbyhed så länge de flesta kan minnas.

Iris och Gunnar öppnade butiken 1961 och sålde blommor, frukt och grönsaker. När dottern Kjerstin som var nyutbildad blomsterdekoratör flyttade hem efter fullgjord utbildning i Norrköping vid landets enda blomsterskola slopades frukt och grönt. Sedan dess har det varit blommor, binderi till alla slags högtider, som varit i fokus.

Närodlat och Interflora
Under många år köptes alla blommor lokalt och närodlat medan utvecklingen har gjort att idag köps snittblommor in från Holland och Kenya. Fast krukväxter och planteringsväxter köps fortfarande in närodlat, till jul exempelvis, som julstjärnor, hyacinter och amaryllis.
– Det har varit stora förändringar genom åren. 1973 blev vi medlemmar i Interflora och skickar blommor över hela världen. 1992 totalrenoverades butiken och 2003 byggde vi till orangeriet, berättar Kjerstin som driver butiken.

Det finns massor av roliga berättelser som knyter an till stora händelser i Ljungbyhed. Kjerstin berättar om hur hon var med och dekorerade F5 med blommor när kungen och drottningen kom på besök. När skogs- och lantbruksmässan TRÄ-LA arrangerades vid Herrevadskloster med Ingvar Oldsberg som gäst var det Olanderssons som stod för utsmyckningen.
– Det är alla vanliga Ljungbyhedsbor och företagskunder som är och har varit viktigast. Jag är oerhört tacksam för alla som handlat blommor hos oss genom åren och det är fortfarande lika roligt med all kundkontakt. Det lokala i Ljungbyhed ligger mig varmt om hjärtat och vi är medlemmar i Ljungbyheds köpmannaförening och jag har varit med och startat upp Blåkullekul, säger Kjerstin.

En förändring idag är att förutom blommor köper man tillbehör till blommorna som choklad, äppelmust eller presenter som skickas med blommorna. 50-årsjubiléet firas med blommor och blader som gör alla kunder glader!