Bränneriet i Snälleröd

Traditionell svensk fest

Kräftskivan med start den 8 augusti, är en relativt ung företeelse. Vi har ätit kräftor i Sverige sedan medeltiden och från 1500-talet har kräftan fungerat som festmat för kungligheter.

Företeelsen med fest i samband med kräftfisket, där kräftorna äts hela och kalla, uppkom så sent som i slutet av 1800-talet, då i form av den borgerliga ”kräftsupen” vilket var ett festligt sätt att ta farväl av sommaren och välkomna den annalkande hösten. Uttrycket ”kräftskiva” dök dock upp först på 1930-talet för att sedan spridas över hela landet och bli en etablerad tradition. Attiraljerna med hattar och övrig rekvisita, brännvinet och snapsvisorna, samt hur vi suger musten ur kräftornas undersida, är typiskt svenskt.

Det kryddade brännvinet, denna ursvenska måltidsdryck som i måttlig mängd sägs för­höja smaken av kräftan och alla dess tillbehör. Snälleröds Mäskdrängens Akvavit har en skånsk smak över sig och passar bra vid kräftskivor. Dess arom av dill och kummin gör det till en av de allra bästa snapsen till kräftorna.

Snälleröds brännvin är en lokal produkt från det lokala bränneriet Snälleröd. Det går även att boka snapsprovning för grupper från Snälleröds Bränneri genom att bo i ljuvlig herrgårdsmiljö från 1700-talet mitt i ett böljande, kuperat landskap på Snälleröds Bed & Breakfast nedanför Söderåsen.