Mot en ljus framtid

Augusti rusar förbi i rasande fart. Kvällarna blir fuktigare och nätterna mörkare.

För en del kryper ett visst vemod fram över att sommaren lider mot sitt slut. För andra är månaden starten på en härlig skördesäsong och en tid då trädgården är som allra vackrast med sina mustiga färger, dofter och smaker.

Vi har haft en fantastisk sommar med Åby marknad i Klippan centrum, Wilmer X och Torssons i Stadsparken, Söderåsdagen med fullt av aktiviteter och sommarlovsaktiviteter för barnen i massor och mycket mer. Det är lätt att ha hemester när det finns så mycket, att se, göra, äta och uppleva kring Söderåsen. Den närmaste månaden är det lika fullt med olika event och andra spännande saker som lockar både besökare och vi som bor här. Det är tack vare lokala entreprenörer, företagare och eldsjälar som allt blir möjligt!

För att centrumhandeln ska möta framtiden krävs det att vi tittar i back­spegeln. Utvecklingen går mot mindre butiker nära konsumenten och stort fokus på service. Lyssna på vad konsumenterna efterfrågar, med mötesplatser och upplevelser som en del av centrum är framtidens melodi enligt en undersökning som Fastighetsägarna och HUI Research gjort. Det unika och lokala är det som efterfrågas.

En levande handel skapar ett centrum där människor trivs och vill spendera sin tid. Handeln är också en viktig motor för att skapa både jobb och skatteintäkter. Tillgänglighet är centralt för en livskraftig handel. En strategi för handeln kopplad till översiktsplanen med parkeringsplatser står högt upp på listan för Klippan centrum. För det första måste kunderna tycka att det är värt att ta sig till butikerna och för det andra måste det gå att parkera i centrum. Det finns med andra ord all anledning för kommunens politiker att fundera över hur de kan skapa rätt förutsättningar för handeln.

/ Daniel Kristensson, ansvarig utgivare