Blicken mot framtiden med hjärtat i historien

När vi passar på att njuta av soliga dagar och längtar efter semester kan vi lyfta blicken och leva här och nu.

Den 27 april invigdes ”Blomgrens promenad”, en promenadslinga som lyfter fram historiska och kulturellt intressanta platser i Klippan centrum. Ett fantastiskt initiativ av Klippans kommun som synliggör historien.

Härnäst samlas fordonsentusiaster i Elfdalen när Klippan Classic arrangeras med ”Concour de Charm”-tävling utöver alla klassiska gamla fordon.

Samma söndag, den 26 maj som Klippan Classic arrangeras, firar vi mamma. Mors dag firas över hela världen, men på lite olika dagar. Mors dag instiftades i Sverige 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg vilket innebär att ”Mors dag” firar 100 år i år. I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas:

  • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  • Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  • Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

Vi har en rik historia i vår hembygd som har en speciell plats i vårt hjärta och som förvaltar åt våra barn. Lika viktigt är det att vi blickar mot framtiden och det som finns där. I min nya roll som ordförande för Klippans köpmannaförening vill jag hjälpa till att stärka den lokala handeln.

/ Daniel Kristensson, ansvarig utgivare